Guvernul vrea să restrângă atribuţiile lui Klaus Iohannis prin ordonanţă de urgenţă

Guvernul vrea să vină cu o Ordonanță de Urgență prin care să stabilească termene clare în care președintele este obligat să semneze numirea sau remanierea unui ministru.

RomaniaTV.net
08 feb. 2019, 06:22
Guvernul vrea să restrângă atribuţiile lui Klaus Iohannis prin ordonanţă de urgenţă

Săptămâna viitoare ar putea fi dată o Ordonanță de Urgență prin care Klaus Iohannis să fie obligat să respecte termene în desemnarea miniştrilor.

Florin Iordache a declarat că o variantă în lucru pentru OUG, care va introduce termene de aplicare a deciziilor CCR de către preşedintele Klaus Iohannis, este o perioadă de 3-5 zile pentru revocarea miniştrilor şi 5-7 zile pentru numirea acestora.

„Deci în aceste două cazuri, atunci când CCR a spus şi vedem că durează foarte multe zile, dorim să precizăm şi să fie o perioadă, cum considerăm noi, rezonabilă, adică 3-5 zile, perioada în care preşedintele să fie obligat să semneze decretul de revocare sau cererea de demisie. Concomitent, la un alt articol, acolo unde sunt stabilite condiţiile de legalitate pe care trebuie să le îndeplinească un ministru, prevederile despre domiciliu, cetăţenie şi acele condiţii de integritate, preşedintele să fie obligat, după ce consultă mapa profesională, deci condiţiile de legalitate, să numească ministrul respectiv, să zicem într-o perioadă rezonabilă de 5-7 zile”, a afirmat Florin Iordache.

Rămâne de văzut în ce măsură această OUG va fi constituțională pentru că în mod cert ea va fi atacată pe toate căile legale de către președintele Klaus Iohannis și susținătorii săi.