Hackerul clujean acuzat că a spart serverele NASA trebuie să plătească 580.000 dolari agenţiei

Tânărul clujean Robert Butyka condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru că a spart serverele NASA trebuie să plătească agenţiei americane 584.000 de dolari, a decis, marţi, Judecătoria Cluj-Napoca, după ce NASA s-a constituit parte civilă în acest caz şi a cerut despăgubiri.

RomaniaTV.net
18 apr. 2012, 07:34
Hackerul clujean acuzat că a spart serverele NASA trebuie să plătească 580.000 dolari agenţiei

Purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Cluj-Napoca, Lucian Marian, a declarat că instanţa a admis, marţi, acţiunea formulată de NASA, care s-a constituit parte civilă şi a cerut despăgubiri de la tânărul Robert Butyka, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru că a spart serverele agenţiei americane.

Astfel, Judecătoria Cluj-Napoca a dispus ca Butyka să plătească 584.000 de dolari către NASA.

Decizia poate fi atacată cu recurs în zece zile de la pronunţare.

Robert Butyka, în vârstă de 26 ani, din municipiul Cluj-Napoca, a fost reţinut de DIICOT şi a fost arestat preventiv, în 16 noiembrie 2011, pentru 29 de zile, de Judecătoria Cluj-Napoca.

El a fost acuzat de comiterea infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, perturbare gravă a funcţionării unui sistem informatic prin introducerea, modificarea şi deteriorarea datelor informatice şi prin restricţionarea accesului la aceste date şi deţinere fără drept a unui program informatic în scopul săvârşirii acestor infracţiuni, prevăzute de articolul 42, alineatele 1 şi 3, articolele 45 şi 46, alineatul 2, din Legea 161/2003.

Tânărul clujean a fost condamnat, în 17 ianuarie 2012, la trei ani de închisoare cu suspendare, de către Judecătoria Cluj-Napoca.

Purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Cluj-Napoca, judecătorul Lucian Marian, declara că instanţa l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pe Robert Butyka, cu un termen de încercare de şapte ani.

Instanţa a dispus, de asemenea, punerea sa în libertate, sentinţa fiind executorie, chiar dacă putea fi atacată cu recurs.

În 7 decembrie 2011, Butyka a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT- Serviciul Teritorial Cluj pentru săvârşirea infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, perturbare gravă a funcţionării unui sistem informatic prin introducerea, modificarea şi deteriorarea datelor informatice şi prin restricţionarea accesului la aceste date şi deţinere fără drept a unui program informatic în scopul săvârşirii acestor infracţiuni.

În 10 ianuarie, la Judecătoria Cluj-Napoca a avut loc primul termen în dosarul în care Robert Butyka a fost judecat pentru infracţiuni la legi speciale.

Butyka şi-a recunoscut fapta în faţa instanţei, iar ulterior avocatul acestuia a cerut ca procesul să se judece cu uşile închise pentru că infracţiunea ar aduce atingere demnităţii inculpatului. Judecătorul a aprobat cererea, astfel că procesul a avut loc cu uşile închise.

Din acest dosar a fost disjuns un altul în care s-a judecat latura civilă, după ce National Aeronautics and Space Administration (NASA) s-a constituit parte civilă şi solicită 580.000 de dolari drept despăgubiri.