Hăineală: Am demonstrat că noi, procurorii, ne putem asuma conducerea forului magistraţilor

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Hăineală, a declarat, luni, cu prilejul prezentării raportului de activitate al instituţiei pe 2013, că în acest an s-a demonstrat că procurorii îşi pot asuma conducerea forului magistraţilor.

06 ian. 2014, 12:41
Hăineală: Am demonstrat că noi, procurorii, ne putem asuma conducerea forului magistraţilor

„‘Eu consider că noi, procurorii, am demonstrat că ne putem asuma conducerea forului magistraţilor şi am demonstrat încă o dată în plus şi prin această modalitate faptul că suntem şi ne regăsim pe deplin în statutul de magistrat”, a afirmat Hăineală.

Şeful CSM a subliniat că în ultimii doi ani CSM a fost pus în postura de a-şi exercita principalul rol constituţional, acela de garant al independenţei justiţiei.

„CSM a luat atitudine ori de câte ori această valoare fundamentală a unui stat de drept a fost periclitată sau afectată şi cred că, în final, toate încercările prin care instituţia a trecut au avut şi un rol benefic pentru că ne-a oferit ocazia să demonstrăm şi să ne demonstrăm că rezistăm la seisme de magnitudine ridicată şi că ne ne putem face datoria indiferent de presiune”, a mai spus Hăineală.

Ea a precizat că în calitate de magistrat aşteaptă în continuare un CSM curajos.

„Instituţia fundamentală a statului şi a sistemului judiciar românesc, CSM a dat pe parcursul anului 2013 măsura eficienţei, importanţei şi stabilităţii sale instituţionale şi funcţională şi prin asumarea responsabilă, matură şi echilibrată a rolului constituţional de garant al independenţei justiţiei. 2013 a fost un an dens şi cred că mai mult decât în perioadele anterioare, CSM a trebuit să răspundă unor provocări externe sistemului judiciar şi în acelaşi timp unor aşteptări şi nevoi interne, în paralel cu implicarea în procesul complex de implementare a noilor coduri”, a mai spus şeful CSM.

Citeşte şi CSM a luat act de demisia lui Adrian Bordea din funcţia de vicepreşedinte