Haitienii îşi aleg astăzi PREŞEDINTELE din 54 de candidaţi

Haitienii sunt așteptați duminică la secțiile de vot pentru a-și desemna președintele și reprezentanții în parlament și în consiliile locale, potrivit Reuters.

25 oct. 2015, 09:41
Haitienii îşi aleg astăzi PREŞEDINTELE din 54 de candidaţi

Peste cinci milioane de alegători haitieni înregistrați vor decide viitorul președinte dintre cei 54 de candidați ale căror nume apar pe buletinele de vot alături de fotografia lor, de siglele partidelor care îi susțin și de numărul fiecărui partid, mijloace de a ajuta populația haitiană, în mare parte analfabetă.

Dacă alegerile se vor desfășura fără incidente, ar fi prima dată în istoria politicii haitiene când cele trei scrutinuri democratice au loc fără a fi marcate de fraude sau urmate de dispute armate.

Conform majorității sondajelor de opinie, cele mai mari șanse pentru a deveni succesorul președintelui Michel Martelly, al cărui mandat se încheie în februarie anul viitor, le au Jovenel Moise (37 de ani), deținătorul unei companii exportatoare de banane din nordul țării, și Jude Célestin (53 de ani), un inginer mecanic cu studii în Elveția, care anterior a condus o agenție guvernamentală în domeniul construcțiilor.

Moise reprezintă formațiunea guvernamentală Partidul Haitian Tet Kale și se află în sondajele de opinie la egalitate cu Célestin, care conduce partidul LAPEH (Liga Alternativă pentru Progres și Emancipare în Haiti). Un eventual al doilea tur de scrutin pentru alegerea președintelui este prevăzut pentru data de 27 decembrie.