Ce îşi doreşte monstrul care a ucis 77 de oameni

Anders Behring Breivik, responsabil de uciderea a 77 de persoane în atacurile de la Oslo, a depus o reclamaţie scrisă destinată penitenciarului în care se află încarcerat. Nemulţumirile sale vizează condiţiile de detenţie, despre care spune că "încalcă drepturile omului". Şi asta pentru că primeşte cafea rece, nu are posibilitatea să folosească cremă hidratantă şi nici să îşi întindă unt pe pâine.

RomaniaTV.net
09 nov. 2012, 15:25
Ce îşi doreşte monstrul care a ucis 77 de oameni

Inspecţii corporale zilnice, cafea rece, cenzurarea corespondenţei şi cătuşe strânse, sunt câteva dintre condiţiile dure reclamate de criminalul Anders Behring Breivik, potrivit unui ziar norvegian care a obţinut reclamaţia trimisă către conducerea închisorii.

„Mă îndoiesc că există închisoare mai dură în Norvegia”, scrie Breivik în scrisoarea adresată conducerii penitenciarului.

Extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a ucis 77 de persoane, majoriotatea tineri, în două atentate comise în iulie 2011. El a detonat, atunci, o bombă în apropierea sediului guvernului, iar ulterior a deschis focul asupra unei adunări a Tineretului Muncitoresc, care avea loc pe insula Utoya.

Potrivit presei norvegiene, Breivik consideră condiţiile de detenţie o încălcare a drepturilor omului. El este închis în regim de izolare aproape totală în penitenciarul de maximă securitate de la Ila, situat în apropiere de Oslo.

CITEŞTE ŞI: Halden, închisoarea în care deţinuţii se simt ca acasă GALERIE FOTO

Printre nemulţumirile sale se mai numără lipsa untului din meniu, faptul că este constrâns să îşi bea cafeaua rece şi că nu îi este permis să ţină cremă hidratantă în celulă. Şi condiţiile de „cazare” de la Ila îl nemulţumesc profund pe Breivik, având în vedere că în celula sa nu se află nici decoraţii şi nici o fereastră prin care să poată privi natura.

De asemenea, cătuşele pe care trebuie să le poarte la orice deplasare sunt considerate o „povară metalică” şi care „provoacă răni, din cauza strânsorii şi a marginii de oţel care se freacă de pielea de la încheietura mâinii”. Extremistul este nemulţumit şi de faptul că celula îi este percheziţionată periodic şi că în timpul acestui proces este obligat să se dezbrace.

Anders Behring Breivik a fost condamnat la 21 de ani de detenţie, cu posibilitatea extinderii pedepsei, aceasta fiind pedeapsa maximă prevăzută de Codul Penal din Norvegia.