Hamas a decis eliberarea mai multor ostatici. Netanyahu așteaptă alături de armată îndeplinirea condițiilor armistițiului VIDEO

Gruparea para-militară palestiniană Hamas a decis că va elibera încă 12 ostatici, pe lângă cei 13 anunțați inițial la aprobarea armistițiului. După negocieri intense, ce au ținut îngreaga zi, premierul israelian așteaptă alături de armată să fie îndeplinite condițiile impuse părții palestiniene.

24 nov. 2023, 16:35
Hamas a decis eliberarea mai multor ostatici. Netanyahu așteaptă alături de armată îndeplinirea condițiilor armistițiului VIDEO
Hamas a decis eliberarea mai multor ostatici. Netanyahu așteaptă alături de armată îndeplinirea condițiilor armistițiului VIDEO

Hamas a decis că va elibera 25 de ostatici, în loc de 13, cât anunțaseră inițial. Acum, 13 cetățeni israelieni și 12 thailandezi sunt așteptați la granița Fâșiei Gaza cu Egipt.

Citește și: Erdogan, discurs fără precedent. Preşedintele Turciei susţine că Israelul este „stat terorist” şi că Netanyahu este „pe ducă”

Hamas eliberează mai mulți ostatici

Negocierile au început în această dimineață, fiind încheiat un armistițiu și a unui acord de schimb de ostatici convenit cu Israelul prin medierea Qatarului și Egiptului, a anunțat vineri Serviciul de Informații de Stat (SIS) al Egiptului într-o declarație, scrie Reuters.

„Eforturile de mediere ale Egiptului au dus la eliberarea a 12 ostatici thailandezi și a 13 israelieni, inclusiv femei și copii, deținuți de Hamas”, a declarat biroul de presă guvernamental.

Hamas a luat sute de ostatici din Israel în timpul atacului din 7 octombrie. Ulterior, forțele israeliene au pornit o ofensivă în Fâșia Gaza pentru a eradică organizația teroristă, iar până în prezent au ocupat o mare parte din nordul teritoriului controlat de Hamas.

Între timp, în Israel, zeci de familii se întreabă dacă rudele lor se află pe lista celor răpiți de Hamas.

„Pe de-o parte, sunt fericit. Pe de alta, sunt îngrijorat, pentru că nimeni nu mi-a spus că familia mea va fi în acest acord. Erau 40 de copii în Gaza și vor elibera doar 30. Unde sunt ceilalți?”, a spus Gilad Korngold, israelian cu șapte rude în captivitate, potrivit Digi24.

„Nu mai vreau vești proaste. Vreau doar să-mi îmbrățișez copiii, să-i sărut, să-i protejez, să le promit că nu se va mai întâmpla niciodată. Este tot ce vreau. Nu-mi pasă de nimic altceva, pentru că viața mea a fost ruptă, viața mea nu va mai fi niciodată la fel și viața lor nu va mai fi la fel”, a spus și Hadas Kalderon, femeie ai cărei soț și copii au fost răpiți.

Nici palestinienii nu sunt foarte încrezători în acest armistițiu dintre Israel și Hamas. Aceștia cred că totul va eșua lamentabil, mai ales că, la scurt timp după primele discuții despre pacea temporară, bombardamentele au continuat la fel de violent.

„Este un armistițiu fals și eșuat. Vorbeau despre un armistițiu, ieri copiii au ieșit pe stradă la joacă și s-au bucurat. Apoi, în aceeași noapte, a avut loc un bombardament. Unde este acest armistițiu? Ori este o încetare completă a focului, ori nimic. Oricum suntem ca și morți”, a spus un bărbat palestinian.

Citește și: Cei 12 cetăţeni români recent evacuaţi din Fâşia Gaza au ajuns în România