Hans Klemm, în contextul achiziţionării de sisteme Patriot: Un atac aerian asupra României este mult mai probabil

România "face cea mai bună alegere" în ceea ce privește achiziția sistemelor Patriot, acestea fiind o soluție pentru apărarea aeriană a țării, a declarat vineri, la Bucharest Forum, ambasadorul SUA la București, Hans Klemm.

RomaniaTV.net
06 oct. 2017, 14:23
Hans Klemm, în contextul achiziţionării de sisteme Patriot: Un atac aerian asupra României este mult mai probabil

„Anul acesta se vor cumpăra sisteme sol-aer și sistemele acestea sunt foarte utile, sunt o alegere logică. Un atac la frontieră nu este un scenariu foarte probabil, deși nu putem să-l ignorăm, dar un atac aerian asupra României este mult mai probabil”, a afirmat ambasadorul SUA,Hans Klemm, citat de Agerpres.

Diplomatul americat a vorbit și de intenția autorităților române de a achiziționa avioane F16.

„România a cumpărat 12 avioane F16 din Portugalia, o decizie foarte înțeleaptă. Susținem Ministerul Apărării în vederea achiziției mai multor avioane F16 și în pașii făcuți pentru modernizarea bazei existente”, a spus Klemm. În opinia sa, „România face cea mai bună alegere cu sistemele Patriot”.

„Acestea pot să ofere apărare împotriva rachetelor balistice. Noi am folosit acest sistem de 30 de ani. Nu este un sistem vechi, ci un sistem care a fost supus testelor, în luptă. Este interoperabil cu forțele armate ale Statelor Unite ale Americii și astfel România intră în elita celor 12 state care folosesc sistemul Patriot, care răspunde foarte bine amenințărilor din aer”, a punctat Hans Klemm.

El a vorbit despre intențiile României de a-și moderniza sistemele de apărare.

„În acest moment se dorește folosirea bugetului mărit pentru a crește capacitatea industriei de Apărare din România. Statele Unite vor coopera cu partenerul nostru strategic în acest sens. România a fost un partener și un aliat excepțional pentru NATO”, a punctat Hans Klemm.

El a vorbit și despre provocările de securitate din regiune, și anume criza umanitară din Siria și Irak, tensiunile din Balcani, gradul de nesiguranță în Moldova și „atitudinea agresivă a Rusiei” în regiune.

Klemm a amintit că guvernul SUA a mărit de patru ori fondurile pentru siguranța Europei și a menționat locurile din România ce fac parte din infrastructura de Apărare — Câmpia Turzii, Kogălniceanu și centrul de instrucție de la Cincu.

„Evident, România trebuie să își modernizeze forțele armate. Anul acesta s-au alocat 2% din PIB pentru cheltuieli pentru Apărare, așa cum România și-a luat angajamentul acum câțiva ani. Statele Unite recunosc efortul făcut de Guvernul României, un Guvern care trebuie să răspundă și altor nevoi și care și-a mărit bugetul cu aproximativ 50 %”, a mai spus Klemm.

El a evidențiat că „sacrificiile făcute de români nu au rămas neobservate nici la Washington, nici la Bruxelles”. „România este un exemplu pentru aliații NATO din punctul de vedere al securității”, a spus el.

Klemm a vorbit despre misiunea sa în România. „În fiecare zi descopăr cât de multe mai am de învățat despre România și să îmi formez contacte regionale pentru a-mi îndeplini misiunea și fac asta zi de zi”, a mărturisit Klemm. El și-a amintit de vizita sa la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, la deschiderea anului universitar, la 100 de ani de la misiunea predecesorului său, Charles Vopicka.