Hanul Gabroveni începe să prindă contur. Oprescu estimează că lucrările se vor finaliza la începutul verii

În câteva luni, până la venirea verii, hanul va fi transformat într-un adevărat centru cultural: cu săli de spectacol, studiouri, săli de dans dar şi o braserie. Un mall în care se va vinde cultură dar care va păstra, prin arhitectură, aerul vechi de acum 100 de ani.

RomaniaTV.net
13 mart. 2014, 15:03
Hanul Gabroveni începe să prindă contur. Oprescu estimează că lucrările se vor finaliza la începutul verii

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a estimat joi că lucrările la Hanul Gabroveni se vor finaliza la începutul verii, declarându-se mulțumit de felul în care arată imobilul, având în vedere că s-a dorit să poată fi reconstruit cât mai aproape de original. „Arată a ceea ce ne-am dorit întotdeauna, să poată să fie recosntruit cât mai aproape de original chiar dacă aici au fost construite case peste case în urmă cu sute de ani”, a declarat Sorin Oprescu, potrivit România TV.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, este de părere că acest proiect e unul foarte bine făcut ce se va dovedi extrem de util, pentru că multe proiecte de tip social vor fi lansate în această locație.

„Avem o sală de spectacole de 200 de locuri, o sală mai mică de 70 de locuri, o sală care ar putea să fie o sală studio de spectacole sau uneori de repetiție, avem patru săli de expoziție, birouri pentru centrul de proiecte cultural ARCUB care va avea un alt sediu aici, avem braserie, cafenea, punct de informare turistică pe intrarea dinspre Gabroveni, avem săli de expoziție, săli multifuncționale, posibil să facem cursuri, o școală de dans, ne gândim să desfășurăm tot felul de activități numai în zona artistică, chiar și cursuri privind tehnica de scenă, sunet, lumini. Va fi un spațiu extrem de viu în care să se întâmple activități în permanență”, a declarat directorul ARCUB, Mihaela Păun.

Potrivit Primăriei Capitalei, după restaurarea, extinderea și remodelarea funcțională a Hanului Gabroveni, monument de arhitectură construit între anii 1804 și 1818, imobilul va găzdui un centru cultural-artistic de standard european.Pentru realizarea și finanțarea obiectivului de investiții „Hanul Gabroveni” a fost aprobată de Consiliul General al Municipiului București suma de 37.362.216 de lei (TVA inclus). Aceasta reprezintă valoarea totală a investiției din care conform indicatorilor tehnico-economici aprobați 23.633.147 de lei (TVA inclus) reprezintă contribuția Primăriei Generale în acest proiect, iar 13.729.068 de lei cea a Mecanismului Financiar Spațiul Economic European, prin Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național, prin Unitatea de Management a Proiectelor SEE.

Citeşte şi: Oprescu construieşte încă o PARCARE SUBTERANĂ la Universitate. Lucrările încep în vară

Din suma totală a investiției, 28.145.788 de lei (TVA inclus) reprezintă suma aferentă lucrărilor de construcție, din care Primăria Capitalei asigură 21.189.388 de lei, iar 6.956.400 de lei (inclusiv TVA) fiind asigurați din fondurile norvegiene.