Haos în spaţiul aerian al Spaniei după ce o bucată de rachetă din China s-a prăbuşit în pensinsula Iberică

Racheta chinezească, despre care presa occidentală a informat anticipat că se va prăbuşi necontrolat, a perturbat grav traficul aerian din Spania.

04 nov. 2022, 21:57
Haos în spaţiul aerian al Spaniei după ce o bucată de rachetă din China s-a prăbuşit în pensinsula Iberică

Aeroporturile din Catalonia, Insulele Baleare, Aragon şi Navarra şi-au suspendat toate operaţiunile de zbor, atât plecările, cât şi aterizările, între orele 8:38 şi 9:38 dimineaţa., ca urmare a prăbuşirii necontrolate a unei rachete din China.

Treapta unei rachete cu o greutate de opt tone s-a prăbuşit deasupra peninsulei iberice. Spania și-a închis pentru scurt timp o parte din spațiul său aerian vineri, după ce o bucată masivă de rachetă chineză a căzut pe pământ.

VIDEO Momentul terifiant când fulgerul loveşte în zbor un avion Airbus Beluga, cea mai mare aeronavă comercială din lume

Racheta Long March 5B (CZ-5B) – care a decolat din China în urmă cu patru zile – a început să se dezintegreze pe măsură ce a reintrat în atmosfera Pământului în această dimineață.

De teamă că resturile care cădeau ar reprezenta o amenințare pentru zboruri, controlul aerian spaniol a închis spațiul aerian deasupra regiunii de nord-est a Cataloniei și a altor trei regiuni.

„Din cauza riscului asociat cu trecerea obiectului spațial CZ-5B prin spațiul aerian spaniol, zborurile au fost restricționate total între orele 9:38 și 10:18 (0838-0918 GMT) în Catalonia și alte comunități”, a declarat serviciul de urgență pe contul său de Twitter.

Potrivit operatorului aeroportuar spaniol Aena, 300 de zboruri din cele 5.484 programate să opereze vineri în cele 46 de aeroporturi spaniole au fost amânate din cauza restricțiilor de trafic aerian.

Rămășițele rachetei au reintrat în atmosferă la ora 18:08, ora Beijingului (1008 GMT). Stadiul central al rachetei avea 30 de metri lungime și cântărea în jur de 20 de tone.

Majoritatea resturilor au ars, dar unele au aterizat în Oceanul Pacific, la aproximativ 1.000 de kilometri sud-vest de Acapulco, în Mexic.

Racheta a explodat pe 31 octombrie în sudul Chinei pentru a livra ultimul modul al stației spațiale chineze.

Dmitri Medvedev, un nou atac la adresa Occidentului: „Sataniști, naziști, narcomani și nebuni!”. Ce a declarat omul lui Vladimir Putin despre războiul nuclear
A fost al patrulea zbor al Long March 5B de la lansarea sa inaugurală în mai 2020. La prima sa desfășurare, fragmente de propulsoare ale rachetei au aterizat pe Coasta de Fildeș, distrugând mai multe clădiri din națiunea vest-africană, deși nu au fost raportate răniți .

Resturile de la al doilea zbor au aterizat inofensiv în Oceanul Indian, în timp ce rămășițele de la al treilea au căzut în Marea Sulu din Filipine.

Reintrarea unei rachete în atmosferă este o practică internațională obișnuită, a declarat Zhao Lijian, purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe.

Zhao a spus că probabilitatea de a provoca prejudicii activităților aviatice și terenului este „extrem de scăzută”.