Haos în USR. Excluderi și demisii pe bandă rulantă: „Există niște linii roșii”

Continuă scandalul în USR, formațiunea politică ce s-a evaporat complet după ce a ieșit de la guvernare. Astfel, din ce în ce mai multe figuri din partid au început să facă dezvăluiri picante, care ar putea determina partidul lui Drulă, Barna și Cioloș să nu mai prindă pragul electoral de 5% la alegerile din 2024. 

26 mai 2022, 16:43
Haos în USR. Excluderi și demisii pe bandă rulantă: „Există niște linii roșii”

Cele mai recente afirmații în contextul scandalului userist vin din partea parlamentarului Irineu Dărău. Tânărul senator a vorbit despre un posibil val de demisii și excluderi.

„Orice rupere este foarte gravă, fie că sunt sutele de oameni deja plecați, sau alte noi sute, chiar și lideri proeminenți. Cred că partidul nu ar trebui să se rupă și totodată cred că ar trebui să-și schimbe urgent conducerea. Actuala conducere, majoritatea din biroul național, ne duce în gard și nu de azi de ieri. Cel puțin de trei ani de zile putem să urmărim trendul descendent, pe alocuri stagnant. Și de aceea cred că USR-PLUS, care este un brand în care și-au depozitat speranțele foarte mulți oameni, nu trebuie să se rupă.

De asemenea, cred că partidul nu poate continua pe drumul pe care a mers până acum. Un drum ghidat, așa cum a spus Drulă despre volan: apropiații lui au fost la volan. Volanul este ținut tot de aceeași oameni de cinci ani de zile, în jurul axei Ghinea-Barna-Drulă.

Conducerea să se schimbe. E nevoie de o alternativă cu toată lumea care crede că o reformă e necesară și urgentă. O să pun umărul activ la formarea acestei alternative în partid”, a declarat Irineu Dărău, pentru ȘtiriPeSurse.ro.

 

Irineu Dărău (USR): „Există niște linii roșii care nu trebuie trecute”

 

Se anunță un val de excluderi din partid, a avertizat Dărău.

„Personal, le transmit celor din conducere: și-n democrație, și într-un partid, există niște linii roșii, care nu pot fi trecute. Dacă îndrăznesc și înțeleg că urmează excluderi, dacă se îndrăznesc alte încălcări ale oricăror reguli de bun simț și echități interne, orice se poate întâmpla.

Conducerea nu are un cec în alb prin care poate să facă orice și să nu existe consecințe.

Îmi asum că voi lupta până la capăt astfel încât lucrurile să nu o ia razna și acele linii roșii să nu fie depășite. Dacă se va întâmpla, o să suporte consecințele. Inclusiv eventuale rupturi sunt consecințe posibile. Partidul a fost construit pe efortul miilor de oameni, nu pentru putere și funcții, ci pentru a avea o alternativă pe scena politică pe termen lung”, a conchis Darău, potrivit sursei citate.

 

USR, în cădere liberă

 

În vreme ce dezbaterile despre posibilitatea ca USR să nu mai ajungă în Parlament iau amploare, trebuie reamintit că în 2017, partidul lui Barna a solicitat reducerea pragului electoral la 3%.

Pe fondul eșecului de la guvernare și a scandalurilor interne, respectiv a apariției „partidului anti-sistem” AUR și a susținerii vaccinării obligtorii anti-COVID, USR a ajuns să fie cotat în sondaje cu 11%, în condițiile la europarlamentare a obținut 22%, iar la parlamentare 15%.

La un moment dat, anul trecut, USR a ajuns la 8%, potrivit studiilor sociologice.