Traian Băsescu despre deschiderea şcolii pentru nepoţei: „Am o strângere de inimă”

Fostul președinte este de părere că decizia redeschiderii școlilor a fost una politică și că am putea asista la o închidere a instituțiilor în doar o lună dacă va exista o creștere bruscă a cazurilor de coronavirus.

07 feb. 2021, 20:47
Traian Băsescu despre deschiderea şcolii pentru nepoţei: „Am o strângere de inimă”

Traian Băsescu nu este de acord cu deschiderea şcolilor. „Am nepoțica ce merge în clasa a I-a. Traian Jr merge la grădiniță la grupa mare. Începe școală și pentru ei. Nu vă ascund că am o strângere de inimă pentru că e evident: momentul nu e pregătit. Dacă luăm lucrurile cum s-au făcut – ne aflăm în față unei decizii politice, nu a unei decizii tehnice. Decizia de deschidere a școlilor a fost una politică. A convocat domnul președinte pe toți cei care aveau responsabilități, s-a luat decizia politică de a se deschide școlile și pe urmă i-a trimis la ministere să facă ordinul comun al miniștrilor pentru a vedea în ce condiții tehnice deschid școală.

Dacă era o decizie pregătită, pe baza argumentelor tehnice, proiectul comun ar fi trebuit să fie pe masă negocierilor de la Cotroceni și să-l discute și să-l analizeze. Ordinul a apărut abia vineri în Monitorul Oficial. E o lista întreagă de sarcini pentru școli, să organizeze circuite în școli, să aibă dezinfectant, să testeze în baza unu formular, lucrurile sunt complicate, nu e simplu să reiei în totalitate anul școlar. Școlile, îndrăznesc să spun, în ansamblu sunt nepregătite. Toată responsabilitatea e aruncată în spatele consiliilor de organizare a școlilor. Când vorbim despre scenariu, trebuie să fim foarte atenți. Nu poți să stabilești un scenariu corect dacă nivelul de testare al populației e foarte redus.

Redeschiderea şcolilor din 8 februarie. Emil Boc: Nu putem sacrifica generația de azi la nesfârșit
Avem doar câteva zeci de cazuri semnalate că virusul din Marea Britanie, cu mutațiile din UK, a apărut și în România. Asta ar trebui să fie semnal de alertă 0 din următorul motiv pe care ei vi-l spun auzit de mine de la comisara pentru sănătate: virusul din Marea Britanie a evoluat și se apropie că și agresivitate de virusul din Brazilia și din Africa de Sud. Actualele vaccinuri nu acoperă decât în proporție de 20% riscul de contaminare cu acest virus. Din toate aceste motive, eu susțîn că a fost un act politic primit, luat în baza sondajelor sociologice și nu în baza argumentelor științifice. Mă tem că vom închide școlile pe 8 martie”, a spus Traian Băsescu la Realitatea PLUS.