Haos la eliberarea cărţilor de identitate în Sectorul 6. Primăria pasează vina la MAI

Digitalizarea la Sectorul 6 mai aşteaptă alte mandate de edili. Eliberarea actelor de identitate echivalează cu mult timp pierdut pe la ghişee, cetăţenii au răbufnit pe reţelele de soiclaizare.

01 sept. 2023, 09:41
Haos la eliberarea cărţilor de identitate în Sectorul 6. Primăria pasează vina la MAI

Sunt probleme cu tipărirea cărţilor de identitate, astfel că preschimbarea buletinelor s-a transformat într-un maraton în Sectorul 6. Cetăţenii care aşteapăp şi o lună prechimbarea unui act de identitate, exasperaţi de cozile de la ghişee, au reclamat problema pe reţelele de socializare.

„In atentia Ciprian Ciucu, Direcția Locală de Evidență a Persoanelor Sector 6 , modernizarea de care vorbiti se rezuma la locatie si mobilier, in rest nimic schimbat, chiar mai rau.
Concret, am depus actele pentru schimbarea CI a sotiei in data de 10.08.2023, am stat la coada 2 ore, iar CI-ul il vom primi candva… Angajatii din acest sediu ne spun ca poate va veni “maine”(am fost deja de 3 ori dupa expirarea termenului). Acestia ne transmit ca termenul de eliberare este de 10 zile lucratoare nu calendaristice (asa cum este afisat in acelasi sediu) si ca ei nu stiu cine a pus acel afis . Oricum au trecut si cele 10 lucratoare…
Directia Locala de Evidenta a Persoanelor Sector 6, tinem sa va multumim foarte mult pentru ca ne-ati anulat vacanta pentru ”luna de miere”, o sa avem niste amintiri de neuitat cu institutia si totodata ne ajutati sa pierdem si dosarul de la PMB pentru tinerii casatoriti.
Ciprian Ciucu, sunt o persoana ce a laudat mereu schimbarile pe care le-ati facut in sector dar aceasta directie inca lucreaza ca acum 20-30 ani dar in birouri mai frumoase. Profesionalism zero, raspunsuri si ajutor zero…nimeni nu stie nimic legat de eliberarea CI”, a scris un cetăţean nemulţumit pe un grup al locuitorilor din Sectorul 6.

Primăria Sectorului 6 recunoaşte că sunt probleme cu eliberatea cărţilor de identitate, dar dă vina pe Ministerul de Interne, deşi angajaţii proprii sunt responsabili cu comunicarea pentru a fi evitate cozile inutile la ghişee.

Regretăm cele întâmpinate, vă răspundem punctual:
1. Direcția Locală de Evidență a Persoanelor Sector 6 (DLEPS 6) este doar un intermediar între cetățeni și Ministerul Afacerilor Interne – Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor, autoritatea centrală care realizează actele de identitate. Venim în sprijinul dumneavoastră prin PRIMIREA documentelor necesare și ELIBERAREA actului de identitate, însă momentul eliberării depinde de structura amintită, din MAI. Colegii ne-au spus că, în acest moment, există unele probleme tehnice la producția de cărți de identitate.
2. Pentru a evita aglomerația, aveți la dispoziție trei centre unde pot fi depuse documentele pentru eliberarea unei noi cărți de identitate, situate în toate cartierele sectorului, indiferent de zona unde domiciliați:
• Drumul Taberei: Biroul Orizont – Bd. Drumul Taberei nr. 18,
• Militari: Biroul din cadrul Centrului Comercial Cora Lujerului, stand 39 – Bd. Iuliu Maniu nr. 19,
• Giulești: Biroul din Calea Giulești nr. 125.

 

Se schimbă buletinele. Cum arată noile cărţi de identitate cu CIP şi cine are deja

Se schimbă buletinele. Românii mai au de aşteptat până la finalul anului 2024 pentru a putea primi cărţile de identitate electronice.

Se schimbă buletinele. Când vor avea românii cărţi de identitate electronice

Românii care vor avea carte electronică de identitate o vor putea folosi în interacțiunile cu autoritățile sau instituțiile din România, precum și cu cele din străinătate.

Citeşte şi Categoria de români care trebuie să își schimbe buletinul chiar dacă nu a expirat. Ce trebuie să știe toți cetățenii

„În accepţiunea largă, semnătura electronică are şi o lege care o reglementează: o semnătură care să poată fi identificată printr-un token de securitate şi, sigur, să ţi-o valideze dispozitivul respectiv”, spunea Adrian Cuculis.

Cei care vor dori să-şi păstreze buletinul clasic nu vor mai putea circula în străinătate.Ca să călătorească în afara ţării, aceştia vor avea nevoie de paşaport.

Noile cărţi de identitate vor fi de mărimea unui permis de conducere, iar informaţiile personale vor fi trecute pe ambele părţi ale cărţii de identitate. Autorităţile spun că noul buletin electroni este un document mult mai sigur.

În prezent, cărțile de identitate cu cip pot fi emise doar pentru cei cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani și care locuiesc în județul Cluj.

De ce acte aveți nevoie pentru eliberarea cărții de identitate biometrice

  • Cerere pentru eliberare buletin
  • Certificatul de naștere, original și copie
  • Certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor, original și copie
  • Hotărârea de divorț definitivă și irevocabilă, după caz, original și copie
  • Certificatul de deces al soțului/soției decedat/decedate, în cazul soțului supraviețuitor, original și copie
  • Certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, după caz, original și copie
  • Documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original și copie
  • Chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate

În acest moment 15 țări membre UE utilizează acest tip de carte de identitate și România intră în rândul țărilor care emit astfel de documente, dar termenul Regulamentului UE este august 2031. Până atunci vor fi emise în paralel cărți de identitate (n.a simple), respectiv cărți electronice de identitate.

Citeşte şi Se schimbă buletinele. Românii vor avea numai cărţi de identitate cu cip