Se schimbă buletinele. Românii vor avea numai cărţi de identitate cu cip

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Marcel Boloş, a vorbit despre noua carte de identitate electronică care va fi implementată din trimestrul IV al anului 2024. Toți românii care au buletine vor avea cartea de identitate electronică.

23 feb. 2022, 08:05
Se schimbă buletinele. Românii vor avea numai cărţi de identitate cu cip

Se schimbă buletinele! Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Marcel Boloş, a anunţat că împreună cu Ministerul Administrației şi Internelor, „avem în responsabilitate cartea de identitate electronică împreună cu semnătura electronică calificată. Avem trimestrul IV al anului 2024 ca şi deadline de implementare”.

„Este un proiect mult aşteptat şi, împreună cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, avem în responsabilitate cartea de identitate electronică împreună cu semnătura electronică calificată  Avem trimestrul IV al anului 2024 ca şi deadline de implementare.

MAI modifică proiectul de lege ce prevede verificarea domiciliului declarat în buletinele românilor
Sigur că este un termen destul de strâns, dar o să vedeţi în perioada următoare, că ne adunăm partea aceasta de resursă sau experţii de care avem nevoie pentru analiza de flux, analiza de business, astfel încât proiectele acestea mari de transformare digitală ale statului, prin ceea ce va însemna elaborarea documentaţiilor tehnico-economice să le putem scoate la licitaţie şi să putem cât de rapid să operaţionalizăm această structură”, a menţionat Marcel Boloş, la Conferinţa CursDeGuvernare „Urgenţa: Economia 4.0 – ce pune România în locul scăderii de la industria prelucrătoare, potrivit Agerpres.

Marcel Boloș a explicat apoi că acest demers reprezintă un beneficiu şi pentru ale servicii publice.

„Este foarte important, nu numai pentru cartea de identitate electronică, dar şi pentru marile servicii publice: sănătate, partea de educaţie, evenimentele de viaţă, administrația locală.

Se schimbă buletinele. Cum arată cartea de identintate „cu cip” pentru care va fi obligatorie amprentarea românilor
Discutam dimineață cu colegii despre această posibilitate de avea o anumită formă de cloud pentru serviciile locale pentru că, inclusiv primăriile, trebuie să dispună de aceste instrumente de modernizare, fiindcă orașele viitorului cam spre aceasta se îndreaptă, spre a asigura interoperabilitatea bazelor de date şi a face din acest punct de vedere serviciile publice mult mai accesibile pentru oameni.

Deci răspunsul este trimestrul IV 2024 – şi facem toate demersurile necesare pentru ca aceste lucruri să poată să prindă contur”, a precizat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Se schimbă buletinele! Amprentele vor fi obligatorii pentru eliberarea buletinului digital
Astfel, de la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate se eliberează:

a) cu valabilitate de 3 ani (în loc de 2 ani cât fusese stabilit anterior) pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;

b) cu valabilitate de 5 ani (în loc de 4 ani cât fusese stabilit anterior), pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;

c)cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;

d) cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani (și nu după 60 de ani, cum era prevăzut anterior), pentru cartea de identitate simplă.

În prezent, cărțile electronice de identitate pentru copii de până la 12 ani pot fi eliberare la solicitarea părinților, iar ele se eliberează fără imaginile impresiunilor papilare.

Noul act normativ pregătită de autorități prevede ca până la împlinirea vârstei de 14 ani, cartea electronică de identitate, se va elibera astfel:

a) pentru minorii cu vârsta de la 0 până la 12 ani fără imaginile impresiunilor papilare;

b) începând cu vârsta de 12 ani, minorilor li se eliberează cărți electronice de identitate cu imaginile impresiunilor papilare.

În prezent, legea prevede că, la cerea solicitantului, buletinul digital poate fi eliberat și fără amprente. Acest lucru nu va mai putea fi realizat potrivit noului act normativ. Singurul caz în care actul de identitate electronic se eliberează fără imaginea impresiunilor papilare este atunci când prelevarea acestora este fizic imposibil de a fi realizată.