Haos total în privinţa încasării contribuţiilor la sănătate plătite de pensionari

Statul încasează ilegal contribuţii de la pensionari pentru lunile aprilie şi mai. Decizia CCR trebuie pusă în aplicare, a declarat chiar premierul Mihai Răzvan Ungureanu. Declaraţiile sale se bat cap în cap cu cele ale Ministrului Muncii care spune că mai poate aştepta 45 de zile pentru a pune în acord legislaţia fiscală în conformitate cu decizia CCR.

RomaniaTV.net
25 apr. 2012, 10:07
Haos total în privinţa încasării contribuţiilor la sănătate plătite de pensionari

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu nu vorbeşte aceeaşi limbă cu miniştrii săi. În scandalul pe tema contribuţiilor la sănătate plătite de pensionari, şeful Guvernului are o viziune total opusă ministrului Muncii, Claudia Boghicevici.

Într-o declaraţie făcută miercuri, premeirul Mihai Răzvan Ungureanu a spus: „Să fie foarte clar. O hotărâre a Curţii Constituţionale se pune în aplicare. Noi nu discutăm chestiunea aceasta. Emoţia mea, de exemplu, este cum să pun în aplicare o hotărâre a Curţii Constituţionale în aşa fel încât pensionarii să primească ceea ce Curtea Constituţională pe bună drepte le dă„.

Curtea Constituţională a decis ca impozitarea cu 5,5% a pensiilor mai mari de 740 de lei cu titlu de contribuţii de asigurări sociale să se facă doar pentru suma care depăşeşte 740 de lei, nu pentru întreaga pensie. Decizia Curţii Constituţionale a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 18 aprilie 2012, ceea ce înseamnă că statul nu ar fi trebuit să mai reţină contribuţii la sănătate după această dată.

Potrivit Constituţiei României, articolul 147, aliniatul 1, „Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept”.

Pe 20 aprilie, ministrul Claudia Boghicevici declara: „Noi avem un drept de 45 de zile de a pune în acord legislaţia fiscală cu aceste decizii ale CCR„.

Decizia CCR face ca aproximativ un milion de lei să nu mai intre în fondul de sănătate. Reprezentanţii Comisiilor de Muncă şi sănătate din Camera Deputaţilor i-au cerut explicaţii ministrului Muncii, ministrului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Casei Naţionale de Pensii Publice.