Harry Belafonte, celebrul cântăreț și actor american, a murit la vârsta de 96 de ani

Harry Belafonte, cântăreț, compozitor și actor revoluționar, s-a stins din viață, marți, la 96 de ani. A devenit cunoscut datorită hitului anilor 1950, „Day O” („Banana Boat”), iar apoi s-a îndreptat către activismul politic.

25 apr. 2023, 18:36
Harry Belafonte, celebrul cântăreț și actor american, a murit la vârsta de 96 de ani

Harry Belafonte e cel mai cunoscut pentru melodia „The Banana Boat Song”.

Belafonte a fost un lider de culoare și a explorat teme rasiale în filmele anilor 1950. La începutul anilor 1969, el s-a îndreptat către mișcarea pentru drepturile civile din SUA și s-a alăturat luptei prietenului său, Martin Luther King Jr.

Citește și Soția lui Nosfe, distrusă de moartea artistului. Au trecut 6 luni de când rapperul a murit: „Mănânc cât să nu cad din picioare”

Harry Belafonte a devenit forța motrice din spatele cântecului de succes „We Are the World”, care a reunit mai multe celebrități, pentru conștientizarea foametei și a lupta împotriva acesteia în anii 1980.

Harry Belafonte s-a născut în cartierul Manhattan din New York, însă copilăria și-a petrecut-o în Jamaica. A fost prima persoană de culoare căreia i s-a permis să cânte în mai multe localuri de noapte și a avut și apariții în filme în acea perioadă în care segregarea predomina mare parte din Statele Unite.

În anii 1960 a făcut campanie cu King, iar în anii 1980, a lucrat pentru a pune capăt apartheidului în Africa de Sud și a coordonat prima vizită a lui Nelson Mandela în Statele Unite.

Belafonte a călătorit prin lume ca ambasador pentru UNICEF, Fondul Națiunilor Unite pentru Copii, în 1987 a înființat o fundație SIDA. În 2014 a primit un premiu al Academiei pentru munca sa umanitară.

Citește și Un fotbalist a murit pe teren la doar 20 de ani. Prin donarea de organe a salvat alte două vieţi

Belafonte a venit cu impulsul pentru „We Are the World”, colaborarea muzicală a mai multor staruri pentru a strânge bani pentru a contracara foametea din Etiopia. În proiectul muzical au fost implicați artiști precum Michael Jackson, Stevie Wonder, Bruce Springsteen, Bob Dylan, Ray Charles și Diana Ross și au fost a strâns milioane de dolari.