„Harta Longevităţii în România” a fost lansată. Bucureştiul este şi capitala seniorilor, dar mediul rural aduce o pensie mai îndelungată

Informațiile obținute vor fi esențiale pentru dezvoltarea strategiilor menite să sprijine o îmbătrânire sănătoasă și activă, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții pentru toți românii.
Filip Stan
10 oct. 2024, 08:28

A fost lansat proiectul transdisciplinar „Harta Longevității în România”. Evenimentul a avut loc la Biblioteca Academiei Române și a reunit academicieni, doctori, experți în longevitate și specialiști din diverse domenii, interesați de studiul fenomenului longevității în România. În cadrul conferinței a participat Președinta Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Senatul României, Nicoleta Pauliuc, care a subliniat în discursul său că „longevitatea nu este doar o provocare pentru sistemul medical, ci și o temă națională de securitate”.

Participanții la conferință, printre care s-au numărat academicianul Victor Voicu și profesorul Gabriel Prada, au evidențiat importanța integrării rezultatelor cercetării în strategii naționale. Președintele Secției de Științe Medicale a Academiei Române, Victor Voicu, a subliniat faptul că longevitatea este rezultatul unui echilibru între genetică și mediu, cu un accent major pe stilul de viață, care poate fi influențat prin politici publice bine gândite​​: „Dumnezeu ne-a dat 30-40%. Restul ține de stilul nostru de viață”.

Harta Longevității în România: până în 2050, o treime din populația țării va avea peste 65 de ani

Proiectul de cercetare „Harta Longevității în România” reprezintă o premieră națională, propunând o abordare complexă asupra fenomenului longeviv. Studiul se axează pe o analiză cantitativă și calitativă a seniorilor din România, oferind date esențiale despre distribuția regională și numerică a acestora. În cadrul evenimentului a fost lansată și platforma interactivă hartalongevitatii.ro, care oferă informații valoroase, cum ar fi Top 5 localități din țară cu cel mai mare procent de seniori longevivi, dar și Top 3 localități din fiecare județ, punând în lumină distribuția acestor populații la nivel național. De exemplu, mediul rural favorizează longevitatea pentru bărbați. Majoritatea seniorilor de sex masculin locuiesc în zone rurale.

„Harta Longevității în România” a fost lansată

Din punct de vedere calitativ, cercetarea se concentrează pe identificarea factorilor genetici, socio-antropologici și de stil de viață care contribuie la longevitate, conturând astfel profilul unei „zone albastre” a longevității în România. Eșantionul de populație analizat provine din mediul rural din zona de deal sau sub-montană, fiind născut între anii 1928-1944. Aceste comunități, izolate de marile centre urbane industriale, au menținut un stil de viață caracterizat prin muncă agricolă, alimentație bazată pe resurse proprii și activitate fizică susținută, fără comportamente adictive.

Dr. Nicole Thomas, sub îndrumarea căreia s-au realizat testele genetice, a prezentat sinteza analizelor pentru cei 21 de pacienți cu vârste între 85 și 95 de ani: „screeningul biomarkerilor de longevitate a demonstrat că valorile analizelor seniorilor participanți la studiu sunt în parametri normali, fără semne de boli asociate îmbătrânirii.”

Harta șanselor în viață: cum influențează locul în care trăiesc calitatea vieții românilor

La conferința „Harta Longevității în România” a participat Dr. Waclaw Kroczek, reprezentant al Gerontology Research Group, renumit pentru cercetările sale privind populația de supercentenari. Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României face parte din Gerontology Research Group, o organizație dedicată studierii longevității extreme și validării științifice a supercentenarilor la nivel global. În cadrul evenimentului, Dr. Kroczek a prezentat regiunile din lume, dar și din România, în care locuiesc cei mai mulți supercentenari, demonstrând astfel existența acestor comunități de oameni care au depășit vârsta de 110 ani.

„Studiul fenomenului longevității este esențial pentru înțelegerea mecanismelor care ne permit să trăim mai mult și mai sănătos. Populațiile de supercentenari reprezintă o veritabilă fereastră spre viitorul longevității umane,” a declarat Dr. Waclaw Kroczek.

Determinarea vârstei biologice pe baze genetice este în curs de desfășurare și urmează să completeze raportul final al cercetării, oferind o perspectivă completă asupra longevității în România. Datele obținute în urma studiului pot aduce o contribuție valoroasă la cercetările globale în domeniul longevității, plasând România pe harta cercetării internaționale. Studiul poate dezvălui particularități unice ale populațiilor din România, comparabile cu cele din zonele „albastre” recunoscute la nivel global.

Prin acest proiect inovator, Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României contribuie semnificativ la înțelegerea fenomenului longevității și la identificarea celor mai importante variabile care influențează speranța de viață în România, oferind o resursă prețioasă pentru specialiștii din domeniu.

București: capitala longevității
Bucureștiul se află în fruntea clasamentului, fiind zona cu cel mai mare număr de longevivi. Aici, 35.715 de seniori au vârsta de 85 de ani și peste, reprezentând 9,64% din totalul seniorilor din această categorie, în țara noastră.

Procentul semnificativ se datorează atât numărului mare de locuitori, dar și faptului că bucureștenii beneficiază de un stil de viață urban activ și de acces la servicii medicale de calitate.

Județul Prahova: locul II în top
Pe locul al doilea se află județul Prahova, unde 15.944 de seniori au vârsta de 85 de ani și peste.

Acest județ, situat în apropierea Bucureștiului, pare să ofere avantajele unui mediu urban și semiurban, cu prezența unor factor determinanți care contribuie la longevitate.

Diferențe de gen și mediu de rezidență
Studiul subliniază diferențe semnificative în funcție de gen și mediu de rezidență.

Bărbați: Mediul rural favorizează longevitatea pentru bărbați. Majoritatea seniorilor de sex masculin locuiesc în zone rurale.

Județul Teleorman are cel mai mare număr de bărbați seniori din mediul rural (82% rural, 18% urban). Județul Constanța are cel mai mare număr de bărbați seniori din mediul urban (74,6% urban, 25,4% rural).

Femei: Mediul rural predispune, de asemenea, la o speranță de viață mai mare pentru femei, deși diferențele între mediul urban și cel rural sunt mai mici decât în cazul bărbaților.

Comuna din România în care se află cei mai longevivi oameni. Care este secretul și ce beneficii ai dacă locuiești acolo

Județul Teleorman reunește cel mai mare număr de femei seniori din mediul rural (80% rural, 20% urban). Județul Constanța are mediul urban predominant și pentru femei (73,5% urban, 26,5% rural).

Proiectul de cercetare „Harta Longevității în România” analizează nu doar distribuția populației vârstnice, ci și profilul genetic al locuitorilor, pentru a înțelege mai bine factorii care contribuie la longevitate.

Informațiile obținute vor fi esențiale pentru dezvoltarea strategiilor menite să sprijine o îmbătrânire sănătoasă și activă, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții pentru toți românii.

 

DailyBusiness
Noi reguli pentru veniturile din chirii. Plăţile obligatorii care schimbă tot!
Spynews
Cum i-a urat Naomi Hedman "La mulți ani" iubitului ei, Andrew Barabancea, de ziua lui de naștere. Imaginea publicată de vedetă / FOTO
Bzi.ro
Smiley trece printr-o situație dificilă! „Nu v-am cerut și nu vă voi cere niciodată bani!”
Fanatik.ro
Revolut, lovitură totală pentru Banca Transilvania, ING, BRD, BCR, CEC Bank și Raiffeisen. Ar putea prelua milioane de clienți din România
Capital.ro
Elena Udrea a CEDAT. Anunțul teribil venit de urgență din închisoare acum câteva minute
Playtech.ro
Ce să adaugi în aluatul de cozonac ca să crească mare și pufos. Drojdia nu e cel mai important ingredient
DailyBusiness
Cu cât se vinde carnea de porc în măcelării cu două săptămâni înainte de Crăciun. Românii sunt revoltați: ”Prețuri mari, nesimțite!”
Adevarul
Aeronave misterioase zboară deasupra unui stat american de câteva săptămâni. Despre ce ar putea fi vorba
wowbiz.ro
„N-am murit” Discuția halucinantă pe care Nicu Sârghea a avut-o cu doar câteva ore înainte să fie găsit fără suflare în propria casă! Toboșarul trupei Vunk și-a prevestit ultimele clipe din viață?
Spynews
Rețetă tradițională de salată de boeuf pentru Crăciun. Care este cea mai bună carne pentru preparat
Spynews
”Uită-mă, nu mă întorc”. Mario Fresh, mesaj ascuns pentru Alexia Eram! S-a aflat totul despre motivele despărțirii
Evz.ro
Mesajul care i-a panicat pe bucureșteni. Unde a fost anunțată o catastrofă
Ego.ro
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!
Prosport.ro
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
kanald.ro
Un român din Spania și-a ucis fosta parteneră în fața copilului lor de doar 3 ani! Gestul neașteptat pe care l-a făcut bărbatul, după crimă: „În sfârșit am făcut-o”
Cancan.ro
Alexandru, un tânăr de 20 de ani din Vaslui, a făcut accident în locul în care a murit mama sa. I-ar fi văzut fantoma! 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu, stăpânul României. Decizia care îl face de neoprit. S-au mutat!
StirileBZI
Se dau cel puțin 200 de lei pentru această categorie de români! Cererea trebuie depusă până în data de 16 decembrie
Prosport.ro
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
stirilekanald.ro
VIDEO Părinții lui Armando, tânărul șofer care a pierit în cumplitul accident de la Ploiești, se întorc în țară după tragedie: „Mama lui nu ştie că a murit”
substantial.ro
Avertisment de Evacuare la un Club din București Într-un Apel Anonim
MediaFlux
ARMATA ROMÂNĂ a ANUNȚAT! MILIOANE de ROMÂNI trebuie să ȘTIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România cu ochii la Moș Crăciun: ce urmează pe scena politică?