Harta șanselor în viață: cum influențează locul în care trăiesc calitatea vieții românilor

Viața unui om este influențată de familie, prieteni, locul de muncă, chiar și de spitalele în care se tratează și de profesorii care îi dau pornirea în viață. În funcție de locul în care te naști și trăiești, există anumite rate de reușită, strâns legate de șomaj, performanțele școlare și salarii.

23 ian. 2024, 11:06
Harta șanselor în viață: cum influențează locul în care trăiesc calitatea vieții românilor
Harta șanselor în viață: cum influențează locul în care trăiesc calitatea vieții românilor

Mai exact, acolo unde gradul de șomajul este ridicat, iar veniturile medii sunt mici, avem și rezultate slabe la examenele naționale și o speranță de viață scăzută. Sociologii și economiștii confirmă aceste lucruri și spun că este nevoie de implicare în mai multe domenii pentru ca inegalitățile să fie atenuate.

Citește și: Șomaj 2024. Ce acte sunt necesare și cum îl poți obține

Cum influențează locul în care trăiesc calitatea vieții românilor

Speranța de viață, salariul, șansa de a găsi un loc de muncă bun și rezultatele de la examene țin nu doar de cât muncim sau de cât noroc avem, ci și de posibilitățile care există în locul în care trăim. Pentru a vedea care sunt cele mai bune județe ale țării pentru a te putea dezvolta, au fost analizate mai multe date oficiale: rata de promovare de la Evaluarea Națională și Bacalaureat, rata șomajului, speranța de viață și salariul mediu net câștigat în fiecare județ.

Regiunile dezvoltate, precum București-Ilfov, Timiș-Arad și Cluj, arată o latură optimistă a României. În contrast, Teleorman, Tulcea, Călărași și Vaslui, de exemplu, oferă salarii mici, o speranță de viață scăzută și educație de calitate mai slabă. Dreptul la o locuință, la igienă corporală adecvată, haine și școlarizare ar trebui asigurat de stat în cazul în care familiile nu pot oferi asta, spune sociologul Andrei Mihail de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), pentru că „de asta plătim impozite”, potrivit libertatea.ro.

România este la coada clasamentului Uniunii Europene la capitolul salarii, cu un salariu mediu net de aproximativ 4.600 de lei în septembrie, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Românii „lucrează pe un salariu care nu îți permite să plătești nici pentru lucrurile de bază”, mai spune sociologul Andrei Mihail. Suma de 4.600 de lei este media pe toată țara, dar cifrele variază de la oraș la oraș, în funcție de salariile practicate. De pildă, cel mai mare salariul mediu net este în București, aproape 5.800 de lei, cu 10% mai mult decât acum un an. Urmează județul Cluj cu 5.500 de lei și județele Timiș, Sibiu și Ilfov cu sume între 4.500 și 5.000 de lei. În cealaltă extremă se află județele Teleorman, Vrancea, Caraș-Severin, Hunedoara și Vâlcea, unde salariul mediu net variază între 3.194 de lei și 3.421 de lei.

În momentul de față, o familie are nevoie de 9.978 de lei pe lună pentru un trai decent, potrivit unui studiu realizat de Fundaţia Friedrich Ebert România (FER) şi Syndex România. Cercetarea arată că toate s-au scumpit în ultimul an: mâncarea și îmbrăcămintea costă mai mult cu 10%, în timp ce cheltuielile cu locuința au crescut cu 25% în acest an. Unu din trei angajați români trăiește cu salariul minim brut, ajuns anul ăsta la 3.700 de lei. În unele județe ale țării este o adevărată provocare să îți găsești un loc de muncă plătit cu acest salariu. Cea mai mare rată a șomajului este în Teleorman, 7,76%, urmat de Vaslui cu 7,49%, Dolj cu 7,1%, și Mehedinți cu 6,69%. Printre județele cu șomaj mic se numără Ilfov, cu 0,46%, Timiș (0,87%), Cluj (1,16%) și Arad (1,18%). În Capitală, rata șomajului este de 0,92%.

Veniturile mici afectează și speranța de viață a oamenilor. „Persoanele sărace, de exemplu, au o alimentație mai proastă decât o parte dintre persoanele mai avute. Pentru că mâncarea proastă este o mâncare ieftină”, spune sociologul Andrei Mihail. Se observă că în județele mai sărace românii trăiesc mai puțin. Cea mai mică speranță de viață este în județul Tulcea, 73 de ani și 3 luni. Tulcea e în jumătatea a doua între județele cu cea mai mare rată a șomajului. Se trăiește sub 75 de ani, în medie, și în Giurgiu, Satu Mare, Olt, Ialomița, Călărași, Botoșani, Brăila și Bacău, iar în Teleorman, Vaslui, Hunedoara, Dolj, Buzău și Sălaj, speranța de viață trece cu puțin de 75 de ani. Campionii longevității sunt românii din Vâlcea (81,2 ani), București (78,4 ani), Cluj (77,5 ani) și Brașov (77,4 ani). Indicatorul are valori ridicate și în Cluj, Timiș și Iași.

Observăm, așadar, că, în general, acolo unde veniturile medii sunt scăzute, iar șomajul este ridicat, și speranța de viață este mai mică. La fel, la capătul opus, unde veniturile sunt mai mari, șomajul mai scăzut, speranța de viață este mai mare. „E un fel de cerc vicios între venituri, educație și, mai departe, tot ce înseamnă practicile pe care trebuie să le faci ca să ai o viață bună, o viață sănătoasă”, mai spune sociologul. Totuși, românii sunt printre europenii care trăiesc cel mai puțin, potrivit Eurostat.

Citește și: Care români vor plăti mai mulţi bani din salariu pentru pensie. Se întâmplă de la 1 ianuarie 2024