Harta seismică a Bucureştiului. Care sunt cele mai periculoase zone în caz de cutremur. LISTA actualizată a BLOCURILOR cu bulină

La 43 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, Bucureştiul a ajuns capitala europeană cu cel mai mare risc seismic. Potrivit specialiştilor de la Măgurele, zona de nord a Capitalei va fi cea mai afectată în cazul unui cutremur devastator. Cele mai periculoase zone sunt marcate cu roşu pe harta seismică a Bucureştiului.

04 mart. 2020, 07:12

După Nordul Capitalei, următoarele cel mai afectate zone în cazul unui cutremur asemănător cu cel din 4 martie 1977 ar fi centrul şi estul oraşului. Locuitorii din zonele Otopeni, Pipera, Aviaţiei şi Pantelimon sunt cei mai expuşi. 

Potrivit speciliştilor, zona de-a lungul Dâmboviţei este periculoasă pentru că sunt regiuni cu teren nisipos. Acolo pot apărea fenomene de lichefiere a solului in cazul unui cutremur, o „curgere” a nisipului, iar clădirile se pot înclina.

„În Bucureşti nu ai voie să proiectezi structuri din oţel, pentru că sunt foarte flexibile, exact ce n-ai voie aici”, spune Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului.

(w500)

Cu toate acestea, în ultimii ani, nordul Capitalei a fost invadat de blocuri turn, deși zona este vulnerabilă. La „Aurel Vlaicu” sunt cele mai multe clădiri înalte din Bucureşti. 250.000 de angajaţi lucrează aici, adică o treime din totalul celor care muncesc în birouri în Capitală sunt supusi unor mari riscuri in cazul unui cutremur.

Primăria Capitalei a actualizat lista clădirilor cu risc seismic din Bucureşti. În Bucureşti avem peste 2200 de imobile vulnerabile la cutremur, însumând zeci de mii de apartamente și spații comune. 

Lista cladirilor din Bucuresti cu grad de risc seismic poate fi consultată AICI

Citeşte şi CUTREMURUL din 1977 încă dă fiori. Când ar putea fi lovită România din nou de MARELE CUTREMUR