Harta turismului de vaccinare. Iată unde să te programezi în funcţie de ce vaccin anti-COVID vrei

Din 15 martie a pornit oficial cea de-a treia etapă de vaccinare anti-COVID. 47.000 persoane s-au programat deja pentru a se imuniza, iar alte peste 350.000 de persoane s-au înscris pe listele de aşteptare pentru a fi notificate atunci când vor fi locuri disponibile. Dacă ţii neapărat să te imunizezi cu vaccinul produs de o anumită firmă, o platfomă online îţi permite să afli ce vaccin se foloseşte în centrul ales de tine şi te poate notifica atunci când sunt locuri disponibile pe platofoma oficială de vaccinare în vederea programării.

16 mart. 2021, 11:07
Harta turismului de vaccinare. Iată unde să te programezi în funcţie de ce vaccin anti-COVID vrei

De luni a apărut posibilitatea de înscriere pe lista de așteptare pentru vaccinarea COVID a persoanelor care se încadrează în etapa a III-a de vaccinare. Deocamdată nu mai sunt locuri libere pentru programare la vaccinare, iar potrivit Comitetului de Coordonare a vaccinării până luni seara, la ora 18.00, 353.332 persoane s-au înscris pe listele de aşteptare pentru a fi notificate atunci când vor fi locuri disponibile. Vor avea prioritate în continuare persoanele în vârstă, bolnavii cronici și lucrătorii esențiali.

Deocamdată s-au putut face programări în etapa a treia doar în localitățile cu rata de incidență cumulată de peste 4,5 la mia de locuitori, a anunțat Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID19 (CNCAV). Pentru restul se fac liste de aşteptare.

Citeşte şi: Cum îți dai seama din timp că ai Covid-19. Acest simptom este un prognostic bun al bolii

Cum te poți programa pentru vaccinare în funcție de ce producător de vaccin vrei

În contextul problemelor apărute cu mai multe loturi de vaccin produs de AstraZeneca, toţi mai mulţi români caută să se programeze în centre care folosesc alte vaccinuri, precum cel produs de Pfizer sau Moderna. Platoforma vaccin.live vine în ajutorul celor care caută se se vaccineze cu un anumit vaccin. Astfel, aici poţi vedea ce vaccinuri sunt disponibile (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) și în ce centre. Dacă stocul e zero, poți seta o alertă pe site prin care eşti notificat atunci când apar locuri libere la vaccinare COVID în centrul ales de tine. Următorul pas este să intri pe platfoma de programare la vaccinare , să-ţi faci cont şi să te programezi.

Autorităţile au anunţat că în luna aprilie, România va primi cel puțin 3,1 milioane de doze de vaccin. Dintre acestea 2,1 milioane de doze vor fi vaccin Pfizer și 300.000 doze de la Moderna. AstraZeneca va livra puțin sub un milion de doze.

PROGRAMARE VACCINARE. Cele mai bune sfaturi pentru a te vaccina repede şi cu brandul dorit

Din declarațiile oficialilor care administrează campania de vaccinare, conferințele de presă, interviuri și declarații, am extras 7 sfaturi folositoare pentru înscrierea pe listele de așteptare, în cazul în care sunteți o persoană care face parte din etapa a treia și doriți să vă vaccinați.

PROGRAMARE VACCINARE 1. Înainte de înscriere e bine să luați decizia dacă vreți să vă vaccinați repede sau cu un anumit vaccin.

Cei care vor să se vaccineze repede o pot face cu AstraZeneca, o soluție de imunizare care nu e populară și în jurul căreia s-au creat multe discuții legate de efectele adverse, existând și loturi de vaccin cu probleme.

Pe de altă parte, la nivelul întregii țări, sunt 180 de centre de vaccinare cu AstraZeneca și, mai ales, în cele din provincie mai sunt locuri libere.

 

PROGRAMARE VACCINARE 2. Persoanele din etapa a 3-a care vor să se vaccineze cu Pfizer sau Moderna trebuie să aștepte o perioadă mai lungă până vor avea posibilitatea să se programeze.

Cererea e foarte mare. Vestea bună e că în luna aprilie, 2,1 milioane de doze de vaccin Pfizer și 300.000 de Moderna vor ajunge în România. AstraZeneca, puțin sub un milion de doze.

“Noi ne dorim ca persoanei înscrise în lista de așteptare, pe lângă numărul de oameni înscriși la acel centru, să-i oferim și un orizont de timp când se va putea vaccina. Aceasta e informația pe care noi o considerăm importantă”, a declarat Andrei Baciu, vicepreședintele comitetului de coordonare a vaccinării.

 

PROGRAMARE VACCINARE 3. Cum se face înscrierea pe lista de așteptare:

Îți faci cont pe platforma de programare;
Dai click pe “lista de așteptare”;
Alegi centrul la care vrei să te vaccinezi. Ar fi bine să ai câteva pregătite înainte, un minim de cinci;
Îți validezi alegerea, probabil printr-un click pe un buton de validare a acesteia;
După validare ar trebui să primești sau să se afișeze un mesaj cu poziția de pe listă, adică numărul de persoane înscrise și programate înaintea ta și o estimare a timpului de așteptare până când îți vine rândul, cel puțin, așa au promis autoritățile;
În cazul în care timpul de așteptare ți se pare prea mare, ar trebui să poți anula înscrierea și să reiei procedura, căutând un alt centru de vaccinare;

 

PROGRAMARE VACCINARE 4. Poziția pe lista de așteptare nu e fixă.

O persoană din etapa a treia ar putea fi împinsă mai jos, în cazul în care la acel centru se înscriu persoane din etapa a 2-a. Timpul de așteptare ar putea să se prelungească. Dar există posibilitatea și de avansare pe listă, dacă mai multe persoane care nu vin la programare.

 

PROGRAMARE VACCINARE 5. Cum alegi vaccinul. 

Deși autoritățile nu oferă posibilitatea alegerii vaccinului, e bine de știut că din motive de logistică centrele de vaccinare sunt desemnate de la început să folosească doar un singur tip de vaccin.

Ce să faci cu o noapte înainte de vaccinare. Toți românii trebuie să știe asta!

Deci avem centre care injectează numai AstraZeneca, centre care injectează Pfizer și altele pentru Moderna. Un număr de centre au fluxuri pentru ambele vaccinuri genetice, Pfizer și Moderna.

Pentru a alege vaccinul există două mari posibilități:

  • Descărcați lista cu toate centrele de vaccinare publicată de Ministerul Sănătății, iar acolo găsiți în dreptul fiecărui centru tipul de vaccin.
    O altă posibilitate este să vorbiți cu persoane care s-au vaccinat sau să întrebați la centrele din apropierea locuinței ce vaccin folosesc.

 

6. Înscrierea unui minor pe lista de așteptare pentru vaccinare.

Adolescenții cu vârsta între 16 și 18 ani se pot vaccina doar cu Pfizer. Este singurul vaccin aprobat pentru minori.

Dacă se află în etapa a 3-a, acesta se înscrie pe listă, iar în momentul înscrierii ar trebui ca în platformă să vadă doar centrele care vaccinează Pfizer.

 

7. Aștept provincia. 

Pentru cei care locuiesc în marile orașe, fac parte din etapa a 3-a și doresc să se imunizeze, indiferent de tipul de vaccin, cea mai bună soluție este să aleagă centre la o distanță mai mare de aglomerările urbane.

Puteţi citi articolul integral AICI.