Haşotti: Anastase e în stare să facă vreo malversaţiune

Parlamentarii USL au fost convocaţi vineri la şedinţa de plen reunit în care se va dezbate şi se va da votul la moţiunea de cenzură la ora 8.45 (PSD), respectiv 9.00 (PNL), existând temerea că preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, va face "o malversaţiune" în debutul reuniunii.

RomaniaTV.net
26 apr. 2012, 16:58
Haşotti: Anastase e în stare să facă vreo malversaţiune

„Rugămintea este ca la 08.45 să fim în sală mâine, să nu avem surprize. La 9.00 începe şedinţa, iar moţiunea va fi citită de Olguţa Vasilescu”, a precizat, joi seară, la reuniunea parlamentarilor USL, liderul de grup al PSD din Cameră, Mircea Duşa.

„8.45 pentru PSD, 9.00 fix pentru PNL. Roberta Anastase e în stare să facă vreo malversaţiune, să facă vreun apel nominal la 9.05 şi să spună că nu e cvorum şi trebuie să fim cu toţii la ora 9.00 în plen”, a spus şi liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti.

Cu o zi înainte de dezbaterea şi supunerea moţiunii de cenzură la vot,  parlamentarii USL apreciază că, teoretic, moţiunea trebuie să întrunească numărul de voturi necesar pentru a fi adoptată.

„Nu pot să spun care este pulsul, dar este speranţă mare”, a precizat un parlamentar USL.

„Teoretic, trebuie să treacă. Ar trebui să treacă. Eu aş vrea să treacă”, a declarat un alt parlamentar social-liberal.

Speranţele celor de la USL privind adoptarea moţiunii de cenzură se bazează, potrivit mai multor parlamentari care sunt şi preşedinţi de organizaţii judeţene, pe negocierile pe care le-au purtat recent cu parlamentarii puterii, aleşi în judeţele lor.

„Eu am adus un parlamentar (din arcul guvernamental, n.r.) Nu e mult, dar contează”, a subliniat un preşedinte de organizaţie judeţeană.

Pe de altă parte, USL se bazează pe prezenţa la votul moţiunii de cenzură a tuturor parlamentarilor săi.

„Ne-au sunat de la grupul parlamentar. Ne-au întrebat dacă venim la moţiune”, a mărturisit un social-democrat, el precizând că prezenţa la vot va fi strict contabilizată.

„E nasol dacă nu venim toţi. Adică, ce mai, this is the moment!”, a precizat un alt parlamentar USL.

Dacă parlamentarii USL nu manifestă incertitudini în ceea ce priveşte moţiunea, toţi declarându-se în favoarea adoptării acesteia şi a demiterii Guvernului Ungureanu, lucrurile se nuanţează atunci când vine vorba despre modul de acţiune al USL după eventuala cădere a Executivului.

„Până luni, când ne consultă Băsescu pentru formarea noului Guvern, mai vedem noi ce facem. Dacă nu vrea nimeni să-şi asume funcţia de premier, o vreau eu. Candidez şi în teritoriu, o să fiu şi premier până în noiembrie”, a precizat, în glumă, un parlamentar USL.

Alţi parlamentari USL au evocat, în schimb, posibilitatea ca, după eventuala demitere a Cabinetului Ungureanu, să se formeze un „guvern de tranziţie”.

„Strategia e să se formeze un guvern de tranziţie, cu obiective limitate: alegeri şi legea electorală”, a precizat un alt parlamentar USL.

USL a depus, săptămâna trecută, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, intitulată „Opriţi Guvernul şantajabil. Aşa nu, niciodată!”.

Moţiunea de cenzură a fost citită luni seară în plenul Parlamentului, iar vineri, începând cu ora 9.00, vor avea loc dezbaterea şi votul.