HEINEKEN anunță că va închide fabrica din Constanța. Care este motivul din spatele acestei decizii

Producătorul olandez de bere HEINEKEN va opri, din septembrie 2023, producția în fabrica pe care o operează în Constanța. Grupul a anunțat 8.000 de concedieri.

20 sept. 2022, 15:51
HEINEKEN anunță că va închide fabrica din Constanța. Care este motivul din spatele acestei decizii

HEINEKEN anunță intenția de a opri activitatea în fabrica din Constanța, din septembrie 2023, potrivit Economica.net.

Citește și Producția chipsurilor Csíki a fost oprită de autorități. Motivul are legătură cu Ținutul Secuiesc

Între timp, producătorul olandez va transfera elemente ale capacităților de producție și ambalare ale fabricii din Constanța către celelalte fabrici, din Craiova, Miercurea Ciuc și Ungheni.

De asemenea, compania va continua să investească semnificativ în cele trei fabrici rămase, „pentru a ne susține ambiția de creștere și dezvoltare durabilă, păstrând o prezență puternică pe piața românească și în comunitățile în care activăm”

„Suntem mândri de tradiția noastră în fabricarea berii, din Constanța, însă fabrica a funcționat mult sub capacitate de câțiva ani. Este necesar să avem cea mai eficientă amprentă de producție pentru a asigura creșterea și investiții suplimentare, pe termen lung. În acest moment, ne concentrăm să îi sprijinim pe colegii noștri în mod corespunzător pe durata acestei tranziții”, anunță compania.

Fabrica Heineken din Constanța a încept producția în iunie 1970, fiind privatizată în 1991. Ulterior a fost achiziționată de către grupul austriac BBAG, iar ulterior a fuzionat cu Brau Union România, fosta Heineken România. De atunci, capacitatea de producție din fabrică a crescut de la 400.000 hl bere/an la 1.400.000 hl bere/an.

În 2021, Heneken România a înregistrat o cifră de afaceri de 1,3 miliarde de lei, față de 1,2 miliarde de lei cu un an în urmă, precum și un profit de 118,8 milioane de lei.

Totodată, la nivel de grup, Heineken NV, care este al doilea producător mondial de bere, a raportat câştiguri peste estimări în 2021, în urma majorării preţurilor şi a reducerii de costuri. A avertizat însă că este posibil să nu-şi îndeplinească obiectivul pe termen mediu privind marja de profit, din cauza impactului semnificativ al inflaţiei.

La începutul anului 2021, producătorul a anunțat un planul de economii de două miliarde de euro, care implică concedierea a 8.000 de angajaţi, adică aproximativ 9% din forţa de muncă de la finele lui 2019.

De asemenea, economiile mai implică reorganizare, reducerea complexităţii şi a numărului de produse şi identificarea cheltuielilor cel mai puţin eficiente, potrivit unui comunicat mai vechi al Heineken. Din acest plan, Heineken a realizat până acum 1,3 miliarde de euro.

Citește și Tesla construieşte o fabrică de aproape 100 de milioane de euro în România. Vor fi 200 de locuri de muncă