Henri Coandă, un geniu al Aviației Române despre care se știu prea puține. Care sunt invențiile mai puțin cunoscute ale marelui savant

În urmă cu 50 de ani, pe data de 25 noiembrie 1972, Henri Marie Coandă, unul dintre pionierii Aviaţiei Române și inventatorul care a construit primul avion cu reacţie, s-a înălțat pentru veșnicie în înaltul cerului.
Alina Costache
25 nov. 2022, 16:58
Henri Coandă, un geniu al Aviației Române despre care se știu prea puține. Care sunt invențiile mai puțin cunoscute ale marelui savant

Henri Coandă a fost și este unul dintre cei mai mari inventatori ai secolului XX. De-a lungul timpului, geniul Aviației Române a obținut peste 250 de invenţii şi peste 700 de brevete din diverse domenii precum aeronautică, transporturi, industrie, medicină, biologie, protecţia mediului, construcții.

Citește și Henri Coandă, geniul despre care ştim prea puţin! Proiect de tren suspendat pe ruta Constanţa-Galaţi şi un bloc cu 4000 de apartamente

Cu toate acestea, când spunem Henri Coandă, imediat ne gândim la avionul cu reacție și asta pentru că numele marelui inventator rămâne veșnic legat de construirea primului avion cu reacţie, prezentat la Salonul Aeronautic de la Paris în toamna anului 1910, dar şi de ”Efectul Coandă “ (devierea jeturilor de fluid în apropiere suprafeţelor curbe), care a fost brevetat în anul 1934, potrivit  Muzeului Național al Aviației Române.

Henri Coandă a făcut senzație la Salonul Aeronautic de la Paris cu biplanul său fără elice pe care a înlocuit-o cu o turbină nouă, invenție proprie.

,,Coandă s-a născut cu 30, dacă nu cu 50 de ani prea devreme” a spus  celebrul inginer francez, Gustave Eiffel, cu ocazia prezentării avionului ,,Coandă model 1910”.

Ce este Efectul Conadă?

Efectul Coandă a fost descoperit de Henri Coandă în anul 1932, la apropae 22 de ani de la accidentul aviatic în care marele inventator era să își piardă viața. Acesta a fost descris de către marele savant ca fiind ,,tendinţa unui jet de fluid care iese dintr-un orificiu este să urmeze o suprafaţă plană sau curbată adiacentă şi să antreneze lichidul din vecinătate astfel încât să se dezvolte o regiune cu o presiune mai mică”.

Descoperirea sa a fost imediat remarcată de Walter Bentley, fondatorul cunoscutei companii producătoare de automobile, care l-a instalat pe maşini pentru a obţine o evacuare mult mai rapidă a gazelor de eşapament, obţinînd astfel o creştere a puterii motorului cu 53%. În zilele noastre, Efectul Coandă are aplicaţii în cele mai diverse domenii, de la aeronautică, până la chirurgie cardiovasculară.

Invențiile mai puțin cunoscute ale lui Henri Coandă

De-a lungul vieții sale, pe lângă pasiunea pentru aviație, Henri Coandă s-a dedicat cercetării și inovării din multe alte domenii, obținând brevete de invenție în domeniul construcțiilor și al armelor de foc. Mai mult, Coandă a realizat cercetări importante și în domeniul fertilizări solului și al apei potabile.

Una dintre invențiile mai puțin cunoscute, ale lui Henri Coandă este sania cu reacție, care a văzut lumina zilei în anul 1911 și care a primit numele de ”Perce Neige“ (Ghiocelul). Aceasta a fost inaugurată printr-o ceremonie oficiată de către un sobor de preoți ai Bisericii Ortodoxe Ruse.

Pe lângă multe alte invenții și inovații, Coandă a realizat alături de arhitectul francez J. Dupre, un proiect de imobil de locuințe civile multicelulare metalice și modulare, conceput în forma unei piramide cruciforme. Acesta avea 700 de apartamente și ar fi trebuit să fie ridicat în estul Parisului.

Astăzi, în memoria geniului Aviației Române, Aeroportului Internațional Otopeni  poartă numele marelui Henri Coandă.

De asemenea, în anul 1978, Poşta Română a pus în circulaţie o marcă poştală cu valoarea nominală de 10 lei, care reprezintă portretul lui Henri Coandă, avionul inventat de acesta precum şi data la care a avut loc primul zbor. În anul 1986, a fost pusă în circulaţie o altă marcă poştală cu valoarea nominală de 2 lei reprezentând portretul lui Henri Coandă.

Mai mult, la data de 10 august 2001, B.N.R., a pus în circulaţie o emisiune comemorativă de trei monede de argint, dedicată pionierilor Aviaţiei Române: Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Henri Coandă şi Elie Carafoli.

Citește și Henri Coandă, geniul despre care ştim prea puţin! Proiect de tren suspendat pe ruta Constanţa-Galaţi şi un bloc cu 4000 de apartamente

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Ce să pui peste carne când o gătești pe grătar. Așa îți va ieși cea mai suculentă friptură
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
Playtech.ro
Cine nu mai primeşte alocaţie pentru copii în luna mai 2025. Regula de care puţini părinţi au habar
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Mărturiile tulburătoare ale fiului lui Teo Peter: Ceea ce mi-a rămas în minte așa și m-a marcat…
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
A murit un cunoscut impresar! Un accident stupid la golf i-a adus sfârșitul
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Ultimă oră! Incendiu mare la spital. Pacienții sunt evacuați, a fost activat planul roșu
MediaFlux
Datele românilor, folosite în campanie. Biroul Electoral Român intervine
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici