Hidratare în exces. Care sunt riscurile suprahidratării

Ai auzit de nenumarate ori de-alungul anilor ca este important sa bei opt pahare de apa pe zi. Adevarul este ca hidratarea este necesara insa suprahidratarea nu este deloc benefica pentru sanatatea ta. Hidratare in exces sau hiponatremie apare atunci cand cineva bea mai multa apa decat pot rinichii procesa.

02 nov. 2018, 07:14
Hidratare în exces. Care sunt riscurile suprahidratării

De multe ori oamenii nu-si dau seama ca au consumat mai multe lichide decat avea nevoie intrucat simptomenele deshidratarii seamana teribil cu cele ale hiponatremiei: oboseala, dureri de cap, ameteala. Suprahidratarea de doar 2% din masa fluidelor corporale poate cauza hiponatremie severa, adica diminuarea nivelului de sodiu din sange ca urmarea a cresterii cantitatii de apa din compozitia acestuia. 

Cei mai multi oameni nu trebuie sa-si faca griji ca ar putea consuma prea multe lichide, ci numai cei care practica sporturi de anduranta sau bolnavii care isi simt mereu gura uscata din cauza medicamentelor. Atunci cand, spre exemplu, te antrenezi pentru maraton trebuie sa consume multa apa si tocmai de aceea poti usor sa exagerezi cu ingerarea de lichide. De asemenea, anumite afectiuni pot creste riscul de hiponatremie. Diabetul, unele probleme ale inimii si ale rinichilor pot cauza o sete excesiva. 

Iata 5 sfaturi pentru a evita hidratare in exces. 

1. Nu bea mai mult de 1 litru de apa pe ora

Este o cantitate uriasa de apa, multi oameni au nevoie de mult mai putin. 

2. Daca practici un sport de anduranta foloseste matematica

Cantareste-te inainte de un antrenament dur si dupa. Diferenta dintre cele doua este apa pe care ai pierdut-o.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.