Hidroelectrica foloseşte rezervele de apă pentru a suplini producţia

Hidroelectrica apelează la rezervele de apă din lacurile de acumulare, care sunt oricum scăzute din cauza secetei, pentru a compensa reducerea producţiei de electricitate în termocentrale.

RomaniaTV.net
08 feb. 2012, 15:49
Hidroelectrica foloseşte rezervele de apă pentru a suplini producţia

„Este un deficit de energie în piaţă, pentru că din cauza condiţiilor meteorologice a scăzut producţia de energie în termocentrale şi în centrale eoliene. Noi am pornit mai multe centrale nu pentru că ar fi dat apa peste noi, ci pentru că ne-a cerut dispeceratul energetic naţional. Este o soluţie pe termen scurt. Hidroelectrica este compania care compensează dezechilibrele din sistem, pentru că unităţile hidroenergetice au cea mai mare viteză de reacţie”, a declarat directorul general al companiei, Dragoş Zachia, pentru MEDIAFAX.

O serie de termocentrale care utilizează gazele naturale pentru a produce electricitate au trecut pe păcură, din cauza scăderii presiunii în conductele de transport, situaţie cauzată de temperaturile scăzute. Păcura este un combustibil cu un randament mai scăzut comparativ cu gazele naturale şi din acest motiv producţia a scăzut în unele termocentrale.

Miercuri, energia produsă în termocentrale pe cărbuni acoperă 47% din consum, centralele pe hidrocaburi 17%, centrala nucleară de la Cernaovodă asigură 16%, iar unităţile eoliene sub 1%.

Potrivit datelor Transelectrica, operatorul sistemului energetic naţional, producţia Hidroelectrica reptrezintă 18,6% din total. Într-un an hidrologic normal, compania asigură între 25% şi 30% din producţie.

Compania a fost afectată masiv de seceta din a doua parte a anului, fiind obligată la sfârşitul lunii septembrie 2011 să activeze clauza de forţă majoră şi să reducă livrările de energie.  Zachia a adăugat că gradul de umplere a lacurilor de acumulare este de 35%.

„Chiar dacă este puţin, am reuşit să avem un grad de umplere mai mare faţă de cel stabilit de Guvern pentru sfârşitul lunii ianuarie, de 25%”, a mai spus Zachia.

Compania este controlată de stat, prin Ministerul Economiei.