Hipertensiunea arterială depistată la timp ajută la prevenirea complicaţiilor care duc la deces

Unul din trei adulţi cu vârsta peste 25 de ani, la nivel global, are tensiunea arterială ridicată, iar peste 9 milioane de decese apar anual în lume din cauza complicaţiilor hipertensiunii arteriale, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

08 apr. 2013, 06:53
Hipertensiunea arterială depistată la timp ajută la prevenirea complicaţiilor care duc la deces

Medicii susţin că, dacă hipertensiunea arterială ar fi depistată la timp pentru toată populaţia ţării, dacă s-ar respecta tratamentul corect, complicaţiile acestui „ucigaş în serie” ar fi incomparabil mai mici, scrie agerpres.ro.

Dacă ai în familie cel puţin un caz de hipertensiune arterială, dacă nu ţi-ai măsurat niciodată tensiunea arterială, dacă nu eşti sigur că nu ai hipertensiune, fă un gest simplu, o vizită în cabinetul medicului tău de familie şi măsoară-ţi corect tensiunea arterială! Cheia succesului este depistarea precoce a hipertensiunii. La fel de importante pentru pacienţii deja diagnosticaţi sunt respectarea unui stil de viaţă sănătos şi a tratamentului pe termen lung. Ignorarea tratamentului constant şi corect, a vizitelor la medic se plătesc, din păcate, extrem de scump, în ani de suferinţă a pacienţilor şi familiilor lor. Dializa, intervenţiile chirurgicale la nivel cardiac, tratamentul de lungă durată în urma unui accident vascular cerebral, toate acestea presupun suferinţă şi costuri enorme pentru pacienţi şi familiile lor, dar şi pentru sistemul medical în ansamblu şi pot fi evitate cu ajutorul medicilor de familie”, a declarat dr. Rodica Tănăsescu, preşedinte al Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie (SNMF), cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, marcată pe 7 aprilie.

La rândul său, dr. Doina Mihăilă, preşedinte al Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), a arătat că „sistemul de sănătate se referă adesea la costuri, iar controlul profilactic asigurat de medicul de familie reduce costurile în sistemul de sănătate”.

Dacă hipertensiunea arterială ar fi depistată la timp pentru toată populaţia ţării, dacă s-ar respecta tratamentul corect, complicaţiile acestui „ucigaş în serie” ar fi incomparabil mai mici, ca şi costurile în invaliditate sau bani. Ca profesionişti suntem îngrijoraţi de ignorarea acestui adevăr simplu. Economiile se fac prin profilaxie şi prin creşterea complianţei la tratament„, a susţinut aceasta, potrivit unui comunicat.

Dr. Sandra Alexiu, secretar al SNMF, trage un semnal de alarmă şi spune că, din păcate, se constată frecvent că pacienţii îşi măsoară greşit tensiunea arterială.

„O poziţie incorectă, lipsa unei perioade minime de repaus înainte de măsurare sunt doar câteva dintre cauzele care duc la rezultate eronate. În cabinet, medicul de familie demonstrează şi explică toate regulile pentru o măsurare corectă, astfel încât pacienţii noştri ştiu apoi să îşi monitorizeze corect tensiunea şi acasă, dacă este cazul. De asemenea, facem recomandările necesare pentru scăderea valorilor tensiunii arteriale chiar şi fără un tratament medicamentos, de exemplu prin reducerea consumului de sare, dar şi prin stoparea fumatului. Pacienţii consultaţi de medicul lor de familie capătă astfel informaţiile necesare pentru a fi partenerii medicilor în controlul asupra stării lor de sănătate”, a precizat medicul.

Mesajul medicilor de familie de Ziua Mondială a Sănătăţii a fost „Mergi la medicul tău de familie şi controlează-ţi tensiunea arterială”!. 12% din consultaţiile oferite de medicii de familie sunt dedicate controlului hipertensiunii arteriale.

Medicii de familie depistează anual numeroase cazuri noi de hipertensiune arterială şi monitorizează numeroşii pacienţi deja diagnosticaţi.

Hipertensiunea arterială, adică valoarea tensiunii arteriale peste 135/85 mmHg, este denumită şi „ucigaşul silenţios”, deoarece simptomele sunt nespecifice şi uşor de ignorat. Hipertensiunea arterială afectează creierul, inima, rinichii şi ochii, dar boala contribuie mai ales la apariţia unor afecţiuni cardiovasculare grave.