Hollande către Putin: Anexarea Crimeii de către Rusia este ”inacceptabilă”

Președintele francez, François Hollande, l-a avertizat miercuri pe omologul său rus, Vladimir Putin, că anexarea republicii autonome ucrainene Crimeea de către Rusia este ''inacceptabilă'', a anunțat președinția franceză într-un comunicat, citat de AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
12 mart. 2014, 18:22
Hollande către Putin: Anexarea Crimeii de către Rusia este ”inacceptabilă”

În cadrul unei convorbiri telefonice, Hollande ”i-a cerut președintelui Putin să facă tot posibilul pentru a evita alipirea Crimeii la Rusia, care ar fi o anexare inacceptabilă pentru comunitatea internațională”.

Cu patru zile înainte de referendumul prevăzut pentru duminică de către autoritățile separatiste proruse în Crimeea privind alipirea peninsulei la Rusia, Hollande a subliniat că respectiva consultare populară, ale cărei pregătiri continuă într-o lipsă totală de transparență, „nu are nici o bază legală”.

În opinia lui Hollande, ”mai este încă timp pentru a evita o escaladare inutilă și periculoasă”. El i-a reamintit omologului său rus parametrii ”ieșirii din criză”: respectarea suveranității și a integrității teritoriale a Ucrainei și retragerea trupelor desfășurate, organizarea alegerilor prezidențiale pe 25 mai, adoptarea unei noi Constituții, care să garanteze îndeosebi respectarea deplină a drepturilor comunității rusofone și care să prevadă o descentralizare reală, în interesul regiunilor ucrainene în ansamblu.

Într-un comunicat difuzat miercuri de Kremlin se afirmă că ministrul francez de externe, Laurent Fabius, și cel al apărării, Jean-Yves Le Drian, sunt așteptați la Moscova pe 18 martie.

Reamintind că Hollande și Putin au avut miercuri o convorbire telefonică privind Ucraina, Kremlinul a indicat că s-a decis prelungirea discuțiilor pe tema respectivă, îndeosebi în cursul vizitei celor doi miniștri francezi.