Hollande, în vizită la Obama: Franţei şi Statelor Unite NU le-a fost întotdeauna uşor să fie ALIATE VIDEO

Vizita preşedintelui francez Francois Hollande în Statele Unite, la omologul său american Barack Obama pare să dea roade. Hollande şi Obama au declarat că prietenia dintre cele două ţări este mai puternică decât oricând.

RomaniaTV.net
12 feb. 2014, 12:42

Cuplul prezidenţial Barack şi Michelle Obama a făcut tot posibilul ca liderul de la Palatul Elysee, Francois Hollande să se simtă cât mai bine la Casa Albă. De asemenea, Hollande a fost primit cu mult fast de către secretarul de Stat american John Kerry, francofon şi francofil, şi de către vicepreşedintele Joe Biden, pentru un prânz oficial, la Departamentul de Stat.

Aceasta este prima vizită de stat a unui preşedinte francez în Statele Unite, din 1996 şi până acum. Cu acest prilej, Hollande şi-a permis să facă o glumă privind relaţiile dintre cele două ţări, afirmând, marţi, că acestora „nu le-a fost întotdeauna uşor” să fie aliate.

Actualul şef al diplomaţiei americane a ţinut un toast, alternând limbile franceză şi engleză, pentru „prietenia şi alianţa deosebită” care leagă Parisul şi Washingtoul de „peste 230 de ani”. La rândul său, preşedintele francez a spus câteva cuvinte în engleză, înainte de răspunde în franceză că „Franţa este aliatul Statelor Unite”, iar „Statele Unite sunt aliatul Franţei”. Acest fapt „face prietenia noastră şi mai deosebită, deoarece ea se bazează pe independenţă, suveranitate şi respect” reciproc, a adăugat Hollande, fără să amintească divergenţele şi conflictele care au marcat relaţiile franco-americane, în special în cazul războiului din Irak, în urmă cu zece ani.

Nu în ultimul rând, şi spinoasa problemă a interceptărilor făcute de serviciile secrete americane, NSA, a ajuns de domeniul trecutului, iar subiectul a fost clarificat. „Încrederea reciprocă a fost restabilită”, a spus Hollande.

Pentru a întări legăturile economice cu Washingtonul, Hollande a cerut ca negocierile pentru semnarea acordului de liber schimb între UE şi Statele Unite să se încheie mai repede. Cei doi lideri au căzut de acord şi asupra unor dosare internaţionale precum Iran sau Siria.

Dar când a fost întrebat care este cel mai bun aliat al Statelor Unite, Obama a evitat să dea însă un răspuns direct. „În primul rând, am două fete. Şi amândouă sunt grozave, minunate, şi niciodată nu aş alege între ele. Şi la fel simt cu privire la excelenţii mei parteneri europeni”, a spus cu subînţeles Obama. Apoi, şeful Casei Albe a anunţat că va face o vizită în Franţa, în iunie.

Dineu cu demnitari şi vedete de la Hollywood

După conferinţă, Francois Hollande a fost primit călduros la Casa Albă. În cinstea lui s-a dat un dineu oficial, la care au participat peste 300 de demnitari şi vedete de la Hollywood. Printre aceştia – şefa FMI, Christine Lagarde, actorul Bradley Cooper şi cântăreaţa Mary J. Blige, care a animat întreaga seară.

„În cinstea prietenului şi partenerului nostru, preşedintele Hollande, în cinstea tuturor prietenilor noştri din Franţa care sunt astăzi aici… Trăiască Franţa! Dumnezeu să binecuvânteze Statele Unite! Fie ca alianţa dintre ţările noastre să dăinuiască!”, a spus Obama, potrivit România TV.

Cum Hollande a venit neînsoţit la Washington, după ce s-a despărţit de partenera sa oficială, soţii Obama au făcut tot posibilul să mascheze această lipsă. La masă, Hollande a fost aşezat între preşedinte şi soţia sa, iar tradiţionalul dans de la dineu a fost anulat. În ultima sa zi în Statele Unite, Francois Hollande va merge în Sillicon Valley, unde se întâlni cu şefii de la Google şi Facebook.