Horia Constantinescu, preşedintele ANPC: Nu putem sancţiona Wizz Air şi Ryanair, aşa cum am făcut cu Blue Air, pentru că nu au sediul în România

Companiile aeriene Wizz Air şi Ryanair, care operează circa 60% din traficul de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă, nu pot fi amendate de ANPC pentru că nu au respectat obligațiile față de pasageri, așa cum s-a întâmplat în cazul companiei românești Blue Air, pe motiv că nu au sediul pe teritoriul României, a declarat Horia Constantinescu, șeful ANPC.

18 iul. 2022, 18:36
Horia Constantinescu, preşedintele ANPC: Nu putem sancţiona Wizz Air şi Ryanair, aşa cum am făcut cu Blue Air, pentru că nu au sediul în România

„Nu am sancţionat, până acum, nici Wizz Air şi nici Ryanair pentru că nu am reuşit să îi mutăm pe teritoriul României. Dacă vom reuşi, cu ajutorul celor de la Blue Air, atât de vătămaţi de ceea ce li s-a întâmplat, cu siguranţă îi vom sancţiona şi pe ei. Ei nu au sediu şi puncte de lucru pe teritoriul României. În schimb, am sesizat instituţiile europene cu atribuţii în domeniu aşa cum şi dânşii au făcut-o atunci când au constatat că şi Blue Air derapează de la orice fel de regulament european. Nu avem niciun reper cu privire la cifra de afaceri a Wizz Air sau Ryanair“, a declarat pentru ZF Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Amendă de două milioane de euro pentru Blue Air, din cauza zborurilor anulate

Compania aeriană românească Blue Air a fost amendată de ANPC cu două milioane de euro, după ce a anulat aproape 180.000 de rezervări. Amendă de două milioane de euro pentru Blue Air. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a sancţionat compania aeriană românească low-cost după ce a anulat zboruri în valoare de peste 66 de milioane de lei.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat că, în perioada 30.04.2021-30.04.2022, Blue Air a anulat 11.289 de zboruri, adică 178.405 de rezervări pentru care s-au plătit 66.585.967,68 lei.

Citește și Amendă de două milioane de euro pentru Blue Air, din cauza zborurilor anulate

Astfel, ANPC a decis, în urma acestor anulări, dar și datorită faptului că operatorul economic nu a declarat cifra de afaceri, să aplice o amendă în valoare de 2 milioane euro.

De asemenea, echipa de control a propus, iar președintele ANPC, prin ordin, a dispus ca sancțiune complementară, ca măsură de remediere încetarea contractului și restituirea contravalorii serviciilor anulate și a compensațiilor aferente în termen de maximum 10 de zile.

ANPC dispus măsura de a nu mai pune la dispoziția consumatorilor, pe piață, oferte de zbor pentru care operatorul economic nu dispune de dotările/mijloacele/resursele necesare efectuării acestora, cu respectarea întocmai a condițiilor și caracteristicilor declarate.

„Reamintim totodată că, odată cu notificarea Blue Air, au fost notificate către statele membre, prin rețeaua CPC și Wizz Air și Ryan Air, care de asemenea au avut, în această perioadă, foarte multe anulări sau întârzieri de curse, fără a ține seama de drepturile consumatorilor”, mai arată ANPC.

Compania aeriană low-cost Blue Air a anunțat, luni, că va contesta în instanță procesul verbal în baza căruia a fost amendată recent de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) cu suma record de 2 milioane de euro.

Citește și Wizz Air anunță că vor fi tot mai multe zboruri anulate în următoarea perioadă