HOTELUL arestaţilor, scandal într-un centru de carantină: „Ne ţin închişi ca la puşcărie, mai rău”

Zeci de persoane, aflate în carantină în hotelul Dâmbovița din Târgovişte, au fost ținute încuiate, în camere, chiar și la etajele superioare. Direcţia de Sănătate Publică susţine că nu a dispus această măsură, noteată site-ul local Gazeta Dâmboviței. Situaţia s-a rezolvat după ce cazul a apărut în presă.

13 mai 2020, 04:57
HOTELUL arestaţilor, scandal într-un centru de carantină: „Ne ţin închişi ca la puşcărie, mai rău”

CORONAVIRUS ROMÂNIA. Lipsire de libertate așa au înțeles reprezentanții unui hotel din Târgoviște carantinarea persoanelor venite din țările aflate în zonele cu probleme legate de pandemie. Zeci de persoane au fost ținute încuiate, în camere, chiar și la etajele superioare, fiindu-le pusă în pericol viața (în caz de cutremur, incendiu sau alt tip de accident), fiindu-le lezat dreptul la demnitate, “arestați” sub pretextul apărării sănătății lor și a celorlalți.

În România, un om poate fi reținut sau arestat doar în baza unei ordonanțe a unui procuror sau a unei hotărâri a instanței. Nici o persoană, sub nici un pretext, nu are dreptul de a limita libertatea unui om, prin încuierea lui într-un spațiu, atâta timp când nu există o decizie a unei instanțe care atestă că acesta a săvârșit o infracțiune pentru care legea prevede măsura arestului.

Scandal la un centru de carantină din Galaţi: „Vreau să mănânc mâncare sănătoasă, nu lături de pe jos”

Faptele de mai sus s-au întâmplat în Hotelul Dâmbovița din municipiul Târgoviște. Cineva (acum nimeni nu-și amintește cine, deși în înregistrări făcute de oamenii cazați acolo apar tot felul de explicații) a încuiat din afară toate camerele, la toate cele 6 etaje, fără a le da oamenilor o cheie de rezervă. De fiecare dată când au cerut să li se explice de ce sunt arestați li s-a spus ba ca DSP, ba ca Guvernul, ba ca Prefectura, ba că “de sus”. Conducerea DSP a negat informația conform căreia a dispus lipsirea de libertate.

Oamenii nu au dreptul, deși nu este interzis printr-o reglementare, să comande mâncare suplimentară, dulciuri pentru copii, țigări, din banii lor. Tot timpul li s-a spus că nu este voie, pentru că nu pot pune mâna pe bani reprezentanții hotelului, deși carantinații spun că pot plăti cu cardul pentru alte produse pe care și le-ar dori.

Un bărbat dă statul în judecată pentru că a fost scos din carantină

O parte din oameni au apelat la Gazeta Dâmboviței pentru a comunica public ceea ce li se întâmplă. „Doamnă nu mă obligaţi să beau apă de la chiuvetă. Eu vreau să beau apă rece aşa cum am crescut şi am fost învăţat. Eu am avut o creştere aleasă. Am fost prost că am venit în ţară”, precizează omul aflat în carantină. De la celălalt capăt al firului i se răspunde: „Nu vă ţine nimeni cu forţa. Eu sunt la serviciu duminica pentru că dumneavoastră vă plimbaţi de colo până colo”.

Urmăriți toată povestea în materialul următor:

Români carantinați şi la Băile Herculane, ținuți ÎNCUIAȚI în camere. „Doamne ferește de un incendiu. Avem soarta celor de la Colectiv?”

Mai multe persoane care ar fi carantinate într-un hotel de la Băile Herculane ar fi încuiate în camere. Un român care a venit din străinătate și a intrat în carantină în această unitate de cazare a făcut mărturii în direct la România TV

”Suntem încuiați în camere, ni se deschide doar de trei ori pe zi, la micul dejun, prânz și cină. Suntem ținuți ca deținuții. Ușa este închisă cu cheia pe dinafara. Apă, dacă ne cumpărăm. Nu avem nicio posibilitate de a pleca. Suntem sechestrați în camere. Ni s-a zis să folosim apa de la toaletă. Nu mai vorbesc de căldură. Am cerut să fie dat drumul la căldură și ni s-a spus că e luna mai. Am venit sănătoși și plecăm bolnavi. Doamne ferește de un incendiu. Este un hotel cu 10 etaje. Ce facem? Sărim pe balcoane sau avem soarta celor de la Colectiv? Curățenia lasă de dorit. Căldura lasă de dorit. Apa lasă de dorit. Mi se pare inuman ce se întâmplă cu noi. Nu a venit nimeni să ne ia o temperatură, să se intereseze de noi”, a declarat Gabriel Codrea, carantinat la Băile Herculane.