Hotelurile, barurile şi restaurantele, scutite de impozit timp de trei ani

Potrivit unui proiect avansat în Parlament, hotelurile, barurile şi restaurantele ar urma să fie scutite de impozite pentru anii fiscali 2020, 2021 și 2022. Explicaţie este că industria HoReCa a fost, până în prezent, cea mai afectată de pandemia de coronavirus şi de măsurile restrictive impuse de autorităţi. A fost înregistrat un declin care a dus la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% față de anul trecut și a determinat suspendarea activității în cazul a peste 40% dintre operatori.

19 aug. 2020, 10:12
Hotelurile, barurile şi restaurantele, scutite de impozit timp de trei ani

„Sunt 40.000 de societăți comerciale care au capital românesc sută la sută, afectate de restricțiile impuse după izbucnirea pandemiei. Peste 400 de mii de români lucrează în domeniu. Cifra de afaceri era, în perioadele bune, de 5 miliarde de euro. Potrivit analizei făcute de HORA, situația în industrie, este sumbră”, se precizează în proiect.

Scutirea se va aplica atât pentru impozitul specific datorat de persoanele juridice, cât și pentru impozitele datorate de aceste persoane juridice pentru angajați. De asemenea, scutirea de impozit se va aplica în cazul persoanelor fizice pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor, ca urmare a desfășurării activității pe bază de contract individual de muncă, cu persoane juridice române care desfășoară activități dintre cele prevazute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități., potrivit profit.ro

În cazul persoanelor juridice, scutirea de impozit se va aplica activităților corespunzătoare codurilor CAEN: 5510 – „Hoteluri și alte facilități de cazare similare”, 5520 – „Facilităț de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”, 5530 – „Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere”, 5590 – „Alte servicii de cazare”, 5610 – „Restaurante”, 5621 – „Activități de alimentație (catering) pentru evenimente”, 5629 – „Alte servicii de alimentație n.c.a.”, 5630 – „Baruri și alte activități de servire a băuturilor”.

Citeşte şi Terasele se închid miercuri seară. Sectorul HoReCa protestează faţă de restricţii