Iahtul unui olgarh rus, confiscat în Gibraltar, a fost vândut la licitaţie cu 37,5 milioane de dolari GALERIE FOTO

Iahtul Axioma a fost scos la licitație după ce i-a fost confiscat de guvernul din Gibraltar oligarhului rus Dmitri Pumpyansky, în baza sancțiunilor occidentale impuse pe fondul războiului din Ucraina, relatează The Guardian.

28 sept. 2022, 11:11

Axioma, iahtul de 72,5 metri, a fost confiscat de la miliardarul din oțel Dmitri Pumpyansky în martie , după sancțiuni din partea Regatului Unit, UE și SUA.

Ambarcațiunea de lux a fost vândută unui cumpărător al cărui nume nu a fost dezvăluit, pentru suma de 37,5 milioane de dolari, aceasta fiind prima astfel de vânzare de când Rusia a declanșat invazia în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie.

Iahtul este dotat cu o piscină, o sală de cinema 3D, o sală de sport, un jacuzzi și un spa complet echipat. El nu a fost însă vândut în beneficiul Ucrainei, ci pentru banca de investiții din SUA, JP Morgan, care susține că oligarhul rus îi datorează 20,5 milioane de euro.

„Marshalul Amiralității a vândut astăzi MY Axioma după plata în instanță a 37,5 milioane de dolari de către ofertantul câștigător. Oferta a fost selectată după finalizarea unui proces de due diligence îmbunătățit, dar mareșalul Amiralității nu va dezvălui identitatea cumpărătorului”, a spus instanța într-o declarație citată de The Guardian.

Citeşte şi: Ursula von der Leyen după scurgerile din Nord Stream 1 şi 2: „Orice perturbare deliberată a infrastructurii energetice europene este inacceptabilă şi va duce la cel mai puternic răspuns posibil”

Până în luna martie a acestui an, Dmitri Pumpyansky a fost proprietarul și președintele producătorului de țevi de oțel OAO TMK, furnizor al companiei energetice de stat ruse Gazprom.

Marea Britanie a impus sancțiuni pe numele lui Pumpyansky, în contextul războiului din Ucraina, precizând că miliardarul este unul dintre oligarhii „cel mai apropiați de Putin”. Averea sa este estimată la peste 1,9 miliarde de dolari. El a fost vizat și de sancțiunile UE și SUA.

Denumit inițial Piața Roșie, iahtul care i-a aparținut lui Pumpyansky a fost construit în 2013 de Dunya Yachts, în Turcia, iar de designul său s-a ocupat Alberto Pinto. Ambarcațiunea de lux putea fi închiriată pentru 558.500 de dolari pe săptămână.

Citeşte şi: „Când Germania strănută, Europa face pneumonie”. Cea mai puternică economie a UE se îndreaptă spre recesiune, spune Institutul Economic German