Iarna își intră în drepturi. În mai multe zone din țară stratul de zăpadă măsoară deja 50 de centimetri și poate să ajungă și la un metru și jumătate

Vremea s-a răcit semnificativ în ultimele zile semn că iarna și-a intrat pe deplin în drepturi. În mai multe zone din țară stratul de zăpadă măsoară deja 50 de centimetri și poate să ajungă și la un metru și jumătate.

30 nov. 2022, 12:21
Iarna își intră în drepturi. În mai multe zone din țară stratul de zăpadă măsoară deja 50 de centimetri și poate să ajungă și la un metru și jumătate

Iarna își intră în drepturi. În ultimele zile a nins abundent în mai multe zone din țară, iar stratul de zăpadă a ajuns să măsoare deja 50 de centimetri și poate să ajungă și la un metru și jumătate.

Citește și Vine iarna şi la Bucureşti. Meteorologii anunţă ninsori şi lapoviţă. Prognoza meteo actualizată de 1 decembrie

În masivele Rarău, Giumalău, Suhad, Bistriţei şi Călimani, stratul de zăpadă are deja între 20 și 50 de centimetri, iar în unele zone poate ajunge la 1,5 metri, spun reprezentanții Salvamont Suceava.

”Stratul de zăpadă în zona montană este de cca 15 – 20 cm grosime în masivele Rarău, Giumalău, Suhard, Bistriţei şi ajunge la cca 40 – 50 cm în masivul Călimani. În zonele unde vântul a viscolit zăpada (de regulă la limitele dintre pădure şi golul alpin) şi pe jgheaburi, grosimea stratului de zăpadă poate ajunge şi până la 1,5 m”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a Salvamont Suceava.

Recomandările salvamontiștilor pentru turiștii care vor să facă drumeții la munte în această perioadă

Pentru că în această perioadă majoritatea românilor se bucură de mini-vacanța de Sfântul Andrei și 1 Decembrie, salvamontiștii le-au făcut câteva recomandări celor care vor să profite de zilele libere și să facă drumeții pe munte. Astfel, turiștii trebuie:

– să ţină cont de atenţionările de vreme rea, respectiv cod galben/portocaliu (vânt, precipitaţii, etc.) şi să nu se hazardeze pe traseele montane care urmăresc crestele montane sau traseele dificile de acces în zona de creastă din cauză că marcajele turistice, exceptând stâlpii indicatori, sunt acoperite de zăpadă sau de crengile arborilor;

– să fie echipaţi corespunzător, astfel: ghete iarnă, parazăpezi, jachetă de vânt, polar, rucsac, căciulă, apă, dulciuri, ochelari, etc.

– să se informeze în legătură cu starea traseului ce urmează să fie abordat;

– în cazul în care consideră că au anumite probleme sau au pierdut marcajul traseului, este indicat să telefoneze serviciului salvamont pentru informaţii sau pentru intervenţii în timp optim, pentru a se evita situaţii neplăcute, uneori critice.

Potrivit salvamontiștilor, nu sunt recomandate următoarele trasee montane în masivul Călimani:

– traseul marcat cu punct roşu, între şaua Negoiu şi Poiana Izvoarele;

– traseul marcat cu punct albastru, între Gura Haitii şi vf. Călimaniul Cerbului

– traseul marcat cu cruce roşie – Poiana Izvoarelor – Coada Pietrosului;

Totodată, nu sunt recomandate următoarele trasee montane în masivul Rarău:

– traseul marcat cu cruce albastră – circuit Pietrele Doamnei. Recomandăm ca numai cei echipaţi corespunzător să acceseze acest traseu.

– traseul marcat cu cruce galbenă, Izvorul Alb – Limpedea – Rarău, deoarece a fost deteriorat de exploatările forestiere, dar turiştii pot urca pe traseul marcat cu punct albastru care pleacă spre Rarău de la baza pârtiei Rarău;

Mai mult, pentru accesul auto în zona montană autoritățile recomandă ca autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă pentru că pe unele zone de drum poate fi zăpadă și chiar gheaţă.

Citește și Care sunt zodiile care nu se vor căsători niciodată. Pentru acești nativi nu va apărea sufletul pereche