Gogoşari în oţet, reţeta cu care nu dai greş niciodată. Ce pui în zeamă ca să-ţi iasă delicioasă

Toamna este sezonul în care gospodinele fac pregătiri intense pentru a-şi umple cămara cu de toate, iar murăturile ocupă un loc special pe rafturi. Vă prezentăm o reţetă de gogoşari în oţet cu care nu veţi da greş niciodată.

10 nov. 2021, 10:22
Gogoşari în oţet, reţeta cu care nu dai greş niciodată. Ce pui în zeamă ca să-ţi iasă delicioasă

Gogoşari în oţet, reţeta cu care nu dai greş niciodată. Regretatul Radu Anton Roman a dezvăluit în carte “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” secretul unor gogoşari delicioşi.

Gogoşari în oţet, reţeta cu care nu dai greş niciodată. Ingrediente

Citeşte şi Nu mai puneţi acest ingredient în borcanele cu murături! Multe gospodine fac această greşeală

Pentru a prepara zeama aveţi nevoie de următoarele ingrediente:

Trei litri apă

Un litru jumate de oţet de 9 grade

450 grame de zahăr

300 de grame de miere

Piper boabe

Foi de dafin

Boabe de muştar

Trei crenguţe de cimbru uscat

Trei linguri de sare

Poţi folosi următoarele legume: Un kilogram de ceapă roşie mică, cinci căpăţăni de usturoi, o ţelină, cinci morcovi, 3 crenguţe de cimbru uscat, trei rădăcini de hrean, crenguţe de mărar. De asemenea, poţi folosi trei mere, şapte kilograme de gogoşari roţii. Poţi mura şi prune, varză roşie, mere, conopidă etc.

Citeşte şi Greşeala pe care o faci când pui gogonelele la murat. Ingredientul folosit de toate gospodinele care le înmoaie

Gogoşari în oţet. Mod de preparare

În primul rând curăţăm ceapa, ţelina, morcovii şi usturoiul. Alegem gogoşarii cât mai mari şi mai roşii. Spălăm legumele şi le aşezăm în borcan. La fiecare strat de gogoşari pune o felie de ţelină, două-trei rondele de morcovi , usturoi şi ceapă. În momentul în care borcanul este aproape plin, adăugăm trei mere tăiate felii, punem crenguţe de vişin, mărar şi cimbru uscat.

Zeama se fierbe şi după ce s-a răcit puţin, se toarnă în borcan. Acoperim cu o farfurie şi învelim borcanul cu un prosop şi se lasă peste noapte. A doua zi, completăm cu zeama rămasă, se leagă cu celofan bine spălat şi înmuiat în apă fierbinte.

După aproximativ patru săptămâni sunt gata de consumat.

De asemena, în aceeaşi zeamă se pot mura şi fructe precum mere, pere, prune, struguri, gutui.