Ibuprofenul ar putea să fie noul tratament anti COVID-19. Medicii au anunţat un nou studiu

Oamenii de ştiinţă au început un proces prin care ar putea să vadă dacă ibuprofenul poate să ajute pacienţii bolnavi de coronavirus să se vindece mai repede. 

RomaniaTV.net
03 iun. 2020, 05:15
Ibuprofenul ar putea să fie noul tratament anti COVID-19. Medicii au anunţat un nou studiu

Câţiva medici din Londra, de la St Thomas și Kings College, consideră că ibuprofenul, care este un medicament antiinflamator şi calmant, ar putea trata dificultăţile de respiraţie la pacienţii cu COVID-19. Aceștia speră că tratamentul poate ajuta pacineţii să respire fără ventilatoare.

În cadrul procesului, jumătate dintre pacienți vor primi ibuprofen pe lângă tratamentul obişnuit. Studiul va folosi o formulă specială de ibuprofen, faţă de tabletele obișnuite pe care oamenii le-ar putea cumpăra din farmacii. Unii oameni iau deja această capsulă lipidică sub formă de medicament pentru afecțiuni precum artrita.

Studiile pe animale sugerează că ar putea trata sindromul de detresă respiratorie acută – una dintre complicațiile severe ale coronavirusului.

Citeşte şi: STUDIU: Bolnavii de coronavirus asimptomatici NU sunt contagioşi. Mii de români au fost internaţi degeaba

„Trebuie să ne ocupăm de studiu pentru a arăta că dovezile se potrivesc cu realitatea așteptărilor noastre”, a declarat prof. Mitul Mehta, unul dintre echipele de la Kings College London. 

La începutul pandemiei au existat câteva îngrijorări că ibuprofenul ar putea dăuna pacienţilor, în cazul în care au virus cu simptome ușoare. Acestea au fost sporite atunci când ministrul francez al sănătății, Oliver Veran, a spus că administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, ar putea agrava infecția și i-a sfătuit pe pacienți să ia paracetamol în schimb.

Citeşte şi: Începe testarea pentru a afla câţi români au trecut prin coronavirus. „Va fi un studiu de seroprevalenţă în fiecare judeţ”

O revizuire a Comisiei privind medicamentele umane a concluzionat rapid că, la fel ca paracetamolul, era destul de sigur să poată fi folosit pentru ameliorarea simptomelor de coronavirus. Ambele pot reduce temperatura și pot diminua afecţiunile asemănătoare gripei.

Pentru simptomele ușoare ale coronavirusului, NHS recomandă oamenilor să încerce mai întâi paracetamolul, deoarece are mai puține efecte secundare decât ibuprofenul și este alegerea mai sigură pentru majoritatea oamenilor. Nu trebuie să luați ibuprofen dacă aveți ulcer la stomac, de exemplu.