Începe testarea pentru a afla câţi români au trecut prin coronavirus. „Va fi un studiu de seroprevalenţă în fiecare judeţ”

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a anunţat că de la 1 iunie va începe un studiu de seroprevalenţă pentru noul coronavirus (COVID-19) care va fi efectuat în fiecare judeţ. Pacienţii vor veni pentru unele analize şi, cu acordul lor, se va face un test din serul rezidual.

RomaniaTV.net
01 iun. 2020, 09:07
Începe testarea pentru a afla câţi români au trecut prin coronavirus. „Va fi un studiu de seroprevalenţă în fiecare judeţ”

Studiul va arăta în ce măsură populaţia ţării a trecut prin boală.

„Am anunţat că în această vară vom avea un studiu de seroprevalenţă. Acest studiu se va desfăşura în lunile iunie-iulie şi cred că şi august, în care la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare, fiecărui judeţ din această regiune, pe nouă grupe de vârstă, în care vom vedea exact cam cât din populaţia României, cât din populaţia judeţului, din grupa de vârstă s-a imunizat, iar în funcţie de acest rezultat putem previziona pe viitor şi o reapariţie a unui episod şi amploarea acestuia”, a precizat Nelu Tătaru într-un interviu la Digi24.

Cum va fi făcută testarea

Potrivit Agerpres, ministrul a explicat cum se va face studiul.

„În fiecare judeţ vor fi selectate trei laboratoare, la aceste laboratoare se vor prezenta pacienţi pentru seturi de analiză pentru diverse patologii. Noi vom solicita acordul acestor pacienţi să folosim serul rezidual în care vom căuta anticorpi. Sunt nişte teste imunologice (…). Aceste seruri reziduale vor fi la INSP, care va face acest studiu şi ne va da şi rezultatul. Se recoltează sânge pentru analizele la care s-au prezentat, noi serul rezidual de la această recoltare de sânge îl vom folosi”, a afirmat Tătaru.

De asemenea, ministrul Sănătăţi a explicat că numărul de persoane care vor fi testate „diferă foarte mult de la un judeţ la altul, având în vedere că avem judeţe cu 43.000 de locuitori, cu 93.000 de locuitori, în general am plecat ca studiu – 29.019 pacienţi, după 1 iunie va începe”.

Un bebeluş de doar o lună a fost infectat cu coronavirus. Mama copilului a fost declarată negativă în urma testării