Ibuprofenul, aspirina şi naproxenul pot agrava coronavirusul şi creşte riscul de deces pentru pacienţii spitalizaţi. STUDIU

Ibuprofenul, dar și alte analgezice antiinflamatoare ar putea creşte riscul de deces pentru pacienţii aflaţi în spital, susţine un studiu al cercetătorilor din Coreea de Sud. Conform acestora, medicamentele antidirigene au crescut riscul de deces cu 65%.

RomaniaTV.net
17 iun. 2020, 12:12
Ibuprofenul, aspirina şi naproxenul pot agrava coronavirusul şi creşte riscul de deces pentru pacienţii spitalizaţi. STUDIU

Rezultatele au arătat că medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot reduce riscurile de complicații cardiace sau renale grave cu 85%. Ibuprofenul, aspirina şi naproxenul fac parte din categoria AINS.

Citeşte şi: STUDIU: Bolnavii de coronavirus asimptomatici NU sunt contagioşi. Mii de români au fost internaţi degeaba

Medicamentele sunt adesea folosite pentru ameliorarea durerilor cauzate de durerile de cap, leziunile musculare, răceala, gripa și artrita.

Cercetătorii din spatele studiului au spus că antiinflamatoarele trebuie „utilizate cu precauție” de către pacienții cu coronavirus și au solicitat mai multe studii pentru a demonstra legătura. Nu este prima dată când cercetările au sugerat o legătură a acestora cu agravarea coronavirusului. Cu toate acestea, NHS susţine că nu există dovezi clare că medicamentele sunt periculoase.

Oamenii de știință de la Universitatea Sungkyunkwan din Seul, Coreea de Sud, au studiat un număr de 1.824 pacienți internaţi în spital. Aceştia au descoperit faptul că persoanele care au avut o reţetă cu AINS în cele şapte zile de dinainte de a se alătura studiului au avut mai multe şanse de deces. Cu toate acestea, nu este clar dacă tuturor pacienţilor li s-a înscris AINS.

Citeşte şi: Doar 0,1% din populaţia oraşului Tokyo a dezvoltat anticorpi împotriva noului coronavirus

„În aşteptarea rezultatelor studiilor de confirmare, sugerăm ca AINS sa fie utilizate cu precauţie în rândul pacienţilor cu Covid-19. Daunele asociate cu utilizarea lor pot depăși beneficiile lor” , au declarat conducătorii studiului.

Cercetătorii susţin că studiile pe animale au arătat faptul că AINS par să crească cantitatea unui receptor specific în interiorul corpului, cunoscut sub numele de receptor ACE-2, care este în mod efectiv portarul care permite coronavirusul în organism.

Studiul nu a arătat ce tipuri de AINS au luat pacienții cei mai răi afectați. Însă, a cuprins următoarele în conformitate cu definiția sa AINS: aceclofenac, diclofenac, etodolac, fenoprofen, flurbiprofen, dexibuprofen, ibuprofen, ibuproxam, ketoprofen, dexketoprofen, ketorolac, meloxicam, naproxen, piroxicam, celacoxibib, poliacxib, poliacocib, poliacxib

NHS recomandă în continuare oamenilor să ia ibuprofen dacă au febră cauzată de Covid-19 și susţin că nu există „dovezi clare” referitoare la faptul că medicamentul poate fi dăunător.