ICCJ intervine în procedura atribuirii locuinţei conjugale, în cazul unui divorţ, chiar şi în absenţa unei acţiuni de partaj

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit că atribuirea beneficiului locuinţei conjugale la desfacerea căsătoriei nu trebuie condiţionată de existenţa unei acţiuni de partaj.

07 feb. 2024, 16:06
ICCJ intervine în procedura atribuirii locuinţei conjugale, în cazul unui divorţ, chiar şi în absenţa unei acţiuni de partaj

Decizia vine după ce judecătorii Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al ICCJ au admis recent o sesizare a Tribunalului Timiş şi au pronunţat o hotărâre prealabilă cu privire la interpretarea dispoziţiilor din Codul civil.

Sesizarea Tribunalului a fost făcută într-un proces de divorţ, în care a fost ridicată chestiunea de drept referitoare la atribuirea beneficiului locuinţei conjugale.

Magistraţii de la ICCJ au stabilit că, în interpretarea dispoziţiilor art. 324 alin. (1) şi (4) din Codul civil, sintagma „până la data rămânerii definitive a hotărârii de partaj” reprezintă momentul maxim până la care hotărârea prin care a fost admisă o cerere având ca obiect atribuirea beneficiului locuinţei conjugale la desfacerea căsătoriei îşi produce efectele juridice, fără ca admisibilitatea acţiunii să fie condiţionată de existenţa pe rolul instanţelor judecătoreşti a unei cereri având ca obiect ieşirea din indiviziune asupra aceleiaşi locuinţe.

Decizia ICCJ este obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.

Citeşte şi: Procurorul General intervine în disputa privind nerespectarea de către instanţe a deciziilor CJUE cu privire la prescripţie: „Trebuie tranşată cât mai rapid, pentru că practica judiciară este în momentul de faţă neunitară”