Procurorul General intervine în disputa privind nerespectarea de către instanţe a deciziilor CJUE cu privire la prescripţie: „Trebuie tranşată cât mai rapid, pentru că practica judiciară este în momentul de faţă neunitară”

Alex Florenţa, Procurorul General, consideră că tranşararea problemei privind prescripţia, în urma deciziilor CJUE, trebuie să aibă loc cât mai rapid, deoarece practica judiciară este neunitară în acest moment.
Mircea Filipescu
06 feb. 2024, 22:14
Procurorul General intervine în disputa privind nerespectarea de către instanţe a deciziilor CJUE cu privire la prescripţie:

Procurorul general a fost întrebat, marţi, la TVR Info, despre nerespectarea de către instanţe sau unele instanţe a deciziilor CJUE privind prescripţia şi dacă ştie în câte acţiuni ale Ministerului Public, în care au fost invocate deciziile CJUE privind prescripţia, a avut câştig de cauză?

“Nu am acum o cifră, chiar nu am o cifră, e şi destul de greu în general pentru că din punct de vedere statistic nu gestionăm exact genul ăsta de date. Pentru a vă furniza un număr exact, ar trebui să iau probabil fiecare parchet în parte şi să văd în acţiunile promovate la nivelul său câte au fost admise, câte respinse. E un demers care poate fi făcut, dar necesită în primul rând timp şi efort. Ce vă pot spune în schimb este că imediat după pronunţarea primei decizii CJUE, cea din iulie 2022, Parchetul General a promovat două recursuri în casaţie, în cadrul cărora noi am solicitat inclusiv sesizarea Înaltei Curţii pentru dezlegarea unei probleme de drept.

Punctul de vedere al Ministerului Public la acel moment poate fi uşor observat şi corespunde până la urmă ultimei decizii a CJUE aproape în integralitate, cea din ianuarie anul acesta. Una dintre aceste solicitări a fost respinsă în momentul de faţă în sensul de sesizarea a Înaltei Curţi, celălalt încă nu a primit o dezlegare. Ambele sunt recursuri în casaţie formulate schimb de către noi în cazuri de mare corupţie în care cerem o interpretare a modului de aplicare a acestor decizii ale CJUE”, a afirmat procurorul general.

Citeşte şi: Drulă îşi apără penalii. Flavia Boghiu, viceprimarul Brașovului, e urmărită penal de DNA, dar liderul USR spune că e „hărţuire”

El susţine că o tranşare a acestei probleme trebuie să aibă loc cât mai rapid.

“Cred că în schimb, cu certitudine că o tranşare a acestei probleme trebuie să aibă loc la cât mai rapid pentru că practica judiciară este într-adevăr în momentul de faţă neunitară, ai soluţii şi într-un sens şi în celălalt şi fără o uniformizare a practicii judiciare vom ajunge la o practică total divergentă pe o problemă de maximă importanţă în momentul de faţă.

Pentru că nu avem de-a face doar cu o interpretare oarecare de drept care poate produce o consecinţă sau alta, ci poate duce la soluţii uneori diametral opuse într-o cauză, în funcţie de interpretarea pe care o consider ca fiind cea mai corectă. Ori, în lipsa unei uniformizări a practicii, e foarte dificil să vorbeşti despre previzibilitatea şi predictilitatea actului de justiţie într-o ţară în care avem nevoie mai mult decât orice de aşa ceva”, a explicat Alex Florenţa.

Întrebat cine poate face această uniformizare, procurorul general a răspuns: “Doar Înalta Curte”.

Citeşte şi: Procurorul Şef al DNA spune că are subalterni fără vreun rechizitoriu: „Salariile au crescut, cred că trebuie să mai livrăm şi noi ceva înapoi”

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Paștele 2025: Zodiile care vor fi favorizate de astre cu bani, moșteniri și călătorii în străinătate
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins în noaptea de Înviere. Bobonete: Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
Playtech.ro
Câți câini sau pisici ai voie să ții într-un apartament. Legea e clară, dar puțini o cunosc
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Imagini cu oameni luați pe sus din sălile de sport pentru a fi înrolați în armata rusă. Sunt vizați în special imigranții
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Stare de alertă în România. Vine viitura
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cel puțin 148 de persoane și-au pierdut viața în urma unui naufragiu! Ambarcațiunea a luat foc și s-a scufundat
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Zi neagră de doliu. Am pierdut cel mai mare cântăreț: „Sper că râde acum cu vechii săi prieteni, sus în Rai”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Superstiții populare de Paște: Ce se spune că aduce noroc și ce trebuie evitat?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație