Ieftinirea din august este sigură. Confirmarea a venit de la ministrul Economiei, Radu Oprea

Ieftinirea produselor de bază, începând din luna august, este o certitudine. Aşa susţine Radu Oprea, ministrul Economiei din România.

09 iul. 2023, 09:12
Ieftinirea din august este sigură. Confirmarea a venit de la ministrul Economiei, Radu Oprea

Radu Oprea, ministrul Economiei din România, a confirmat că luna august va aduce scăderea preţurilor la alimentele de bază. El este convins că reducerea adaosurilor comerciale va avea un efect imediat în buzunarele românilor, acest lucru fiind posibil graţie dialogului dintre instituţiile statului şi reprezentanţii comercianţilor.

„Economia de piaţă a dat naştere la inegalităţi foarte mari în ultima perioadă de timp, inclusiv din perspectiva raportului de forţă pe piaţă pe care îl au diversele companii. Prin dialog la nivelul primului ministru am reuşit să introducem acea prevedere în legislaţie pentru scăderea adaosurilor comerciale pentru produsele de bază. Eu sunt convins că vom vedea, începând cu luna august, scăderi de preţuri la aceste produse, ceea ce arată că, printr-un dialog normal între stat şi actori din piaţă, lucrul acesta se poate face”, a declarat Radu Oprea, într-o conferinţă pe teme economice organizată de PSD.

Citeşte şi Mugur Isărescu a făcut alegerea. În ce şi-a investit averea guvernatorul BNR

În opinia lui Radu Oprea, este esenţială echilibrarea polilor de putere economică între retaileri şi furnizorii de produse alimentare. Aceasta ar fi cheia pentru o piaţă funcţională, în care instituţii precum Consiliul Concurenţei să nu îşi mai aibă rostul.

„Putem echilibra poziţiile, dacă am învăţa să ne asociem, dacă şi poziţia furnizorilor de produse agroalimentare ar fi una puternică, care ar putea negocia de pe o poziţie la fel de solidă cu partea de retaileri. Din păcate, în România asocierea încă mai are o tară a trecutului de până în 1989, iar în ultima vreme, glumesc spunând, dar poate că e desprinsă din realitate această glumă, că prima întrebare pe care ne-o punem când vrem să ne asociem mai multe persoane nu este ce câştigăm împreună, ci prima întrebare în România este: ‘Cine e şeful?’ şi atunci asocierea nu există. Ar trebui să trecem de acest lucru, să învăţăm să ne asociem, pentru a putea să avem o poziţie echilibrată în competiţia cu marii actori”, a precizat Radu Oprea.

Citeşte şi  Salarii mai mari pentru acești români. Cine primește mai mulți bani de la 1 august 2023. Anunţ oficial de la Guvern

Participant la conferinţă, europarlamentarul Victor Negrescu a evidenţiat, din nou, rolul major pe care îl are Uniunea Europeană în dezvoltarea proiectelor din România. El consideră că aceia care susţin curentul antieuropean nu au cum să dorească binele românilor, ci, mai degrabă, sărăcirea lor.

„Dacă cei care nu vor Romania în Europa ar câştiga puterea sau votul pentru Parlamentul European, acest lucru ar afecta tot ce înseamnă dezvoltarea Romaniei pe viitor. Multe dintre proiectele frumoase pe care le facem în ţară, le fac primarii noştri, şcoli, spitale modernizate (…) nu s-ar putea realiza fără aceste resurse europene. Economia noastră nu ar avea oportunităţile pe care le are, dacă nu am fi în Europa şi cei care promovează mesajul antieuropean, de fapt, vor răul românilor, vor sărăcirea românilor, vor izolarea românilor şi nu au soluţii adecvate şi soluţiile lor ar urma să vă încalce dumneavoastră şi cetăţenilor drepturile”, a explicat Victor Negrescu.