Salarii mai mari pentru acești români. Cine primește mai mulți bani de la 1 august 2023. Anunţ oficial de la Guvern

Vești bune pentru o anumită categorie de români. Salariile vor fi majorate de la 1 august 2023, un anunț făcut de Guvern într-o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere economic.

08 iul. 2023, 21:42
Salarii mai mari pentru acești români. Cine primește mai mulți bani de la 1 august 2023. Anunţ oficial de la Guvern

Vocea angajaților din Sănătate s-a făcut auzită. Astfel, Ordonanța de urgență 63/2023, stabilește unele măsuri la nivelul structurii organizatorice aferente unităţilor sanitare. Aceeași inițiativă stabilește și unele măsuri privind salarizarea personalului din sistemul sanitar public şi pentru completarea unor acte normative în domeniul Sănătăţii, respectiv în domeniul fiscal, care a intrat în vigoare de la 30 iunie 2023.

Ce presupune Ordonanța privind majorarea salariilor bugetarilor

De la 1 august 2023, personalul de specialitate medico-sanitar care efectuează gărzi în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial pentru activitatea prestată în linia de gardă şi personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar-sanitar care asigură asistenţa medicală beneficiază şi de o indemnizaţie lunară stabilită în cuantum brut după cum urmează:

a) 500 lei pentru medicii specialişti şi primari care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază;

b) 1.000 lei pentru medicii specialişti şi primari care efectuează lunar cel puţin 2 gărzi în afara normei legale de bază;

c) 500 lei pentru biologii, chimiştii şi biochimiştii care efectuează lunar cel puţin 2 gărzi;

d) 500 lei pentru asistenţii medicali, tehnicienii de radiologie şi imagistică licenţiaţi, asistenţii medicali de laborator clinic licenţiaţi, licenţiaţi în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenţii medicali dentari licenţiaţi, asistenţii medicali de profilaxie dentară licenţiaţi, asistenţii medicali licenţiaţi în nutriţie şi dietetică, moaşe, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor;

e) 100 lei pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare, nu se lucrează, dar nu mai mult de 300 lei lunar pentru toate categoriile de personal, cu excepţia celor prevăzute la lit. a-c).Modificarea duratei concediului de odihnăDe asemenea, noul act normativ introduce după articolul 37 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2004 un nou articol:

„Art. 371.(1) Personalul contractual din sistemul public de sănătate beneficiază de concediu de odihnă anual de până la 38 de zile lucrătoare, în funcţie de vechime, calculate în conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă la nivel de sector bugetar Sănătate.

(2) În termen de 12 luni de la data concedierii ca urmare a desfiinţării unităţii sanitare, salariatul concediat prin concediere colectivă are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reînfiinţat în aceeaşi activitate, fără examen, concurs sau perioadă de probă.