Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, despre eliminarea notelor la Religie: Singurii care au scos Religia din şcoală au fost comuniştii

Mai multe feţe bisericeşti au avut o primă reacţie după ce s-a aflat că notele de la Religie ar putea să dispară. 

18 aug. 2020, 09:11
Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, despre eliminarea notelor la Religie: Singurii care au scos Religia din şcoală au fost comuniştii

Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, membri ai Sfântului Sinod, clerici cu însemnătate uriașă academică și socială, vorbesc despre planurile de la Palatul Victoria.

Preasfințitul Ignatie al Hușilor spune că „fără nevoile spirituale, suntem niște vite furajate”.

„Nu cred ca rolul notelor de la Religie este ca ele să umfle artificial mediile elevilor. Asta ar însemna o autosinucidere a acestei discipline. Rolul ei este de a transmite un conținut spiritual elevilor. Dacă va fi eliminată notarea la orele de Religie, consecințele vor fi inevitabile: un dispreț și o periferizare „oficială” a acestora din programa școlară, transformându-le într-un apendice, care poate fi oricând extirpat. Mesajul meu este unul extrem de simplu: dacă dimensiunea spirituală este irelevantă pentru elevi, atunci nu ne rămâne decât să ne degradăm la statutul de ființe reduse la instinctele primare: a mânca și a ne reproduce. Sau într-o exprimare mai plastică, fără nevoile spirituale, suntem niște vite furajate.”, spune Episcopul Igantie al Hușilor, potrivit stiripesurse.

Arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS Casian, fost coordonator al învăţământului teologic din Patriarhia Română, transmite Guvernului României și Ministerului Educației și Cercetării că „Religia nu-i moft și invenție, ci dar ceresc”, iar orice mutații pripite „nu fac totdeauna bine”.

„Mutațiile cam pripite, ritmic și alert propuse, în domeniul atât de gingaș al educației, mai ales acum, în pandemie, nu fac totdeauna bine. Dimpotrivă! Sfatul înțelepților, experiența dovedită în rezultate notabile, răspunsurile concrete, constructive și benefice la provocările contemporane ar fi o soluție echilibrată și bună. Dar valul este val!

Și religia, ca obiect de studiu în școli, trece prin aceleași „furci caudine”, dar de fiecare dată, prin adevăr, bună credință, mult dialog și flexibilitate, fără a afecta esențialul, ajută. Religia n-ar avea sensul, ca propunere școlară în educație, dacă n-ar aduce un aer proaspăt spiritual, cultural, social-filantropic și de mai bună cunoaștere a tezaurului creștin, cu efecte majore în istoria și civilizația românilor, parte vie a realității europene.

Concret, datele problemei, atât cele de bun simț cât și cele legale, bisericești și statale, sunt convergente și, prin urmare, trebuie lăsate așa cum sunt. Nota este notă și, mai ales, dacă este bună, pentru că și sufletele tinerilor sunt bune. Cui strică?”, spune ÎPS Casian.

Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Irineu, membru de onoare, din 2010, al Academiei Române, are un mesaj abrupt pentru guvernanți:”singurii care au scos Religia din şcoală au fost comuniştii şi cred că astăzi, la peste 30 de ani de democraţie, poporul român nu va mai urma un astfel de exemplu”.

„Notele de la Religie ar fi trebuit să fie la fel de serioase ca la orice altă materie. Dar nu cred că este bine să păstrăm mediile de la Religie doar pentru că ele urcă mediile generale ale elevilor. Argumentul este fals și neonorant. Disciplina religie trebuie să existe și să se impună prin seriozitatea profesorilor care o predau, prin harul lor, prin misiunea lor. Religia, când se predă la școală, devine o disciplină școlară, dar trebuie să fiți de acord cu mine că ea este mai mult decât atât. Religia ar trebui să intre în mințile și inimile elevilor nu din teamă de note, ci din convingeri intime”, spune Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.

Reamintim că, în noul an şcolar calificativele ar putea să înlocuiască notele la Religie, Educație Fizică, Desen și Muzică, iar Consilierea și dezvoltarea personală și Educația tehnologică ar putea fi eliminate definitiv la gimnaziu, din toamnă.

Citeşte şi Noul an şcolar: notele la Religie ar putea dispărea din toamnă, Latina dispare, iar muzica şi desenul nu vor mai fi obligatorii