Ieșenii respiră cel mai poluat aer

Românii sunt expuși zi de zi poluării, deși Uniunea Europeană a implementat în ultimii ani mai multe politici cu scopul de a îmbunătăți calitatea aerului. Astfel, potrivit ultimului raport întocmit de Agenția Europeană pentru Protecția Mediului, capitala Moldovei este cea mai poluată, Iașul fiind plasat pe locul 340 în ceea ce privește poluarea, depășind astfel capitala.

27 apr. 2023, 19:04
Ieșenii respiră cel mai poluat aer

Creșterile alarmante ale poluării sunt cauzate de lipsa măsurilor concrete pe care municipalitatea a întârziat să le ia cu scopul creșterii calității aerului. Ca de exemplu, Primăria Iași s-a dovedit a fi incapabilă să încurajeze folosirea transportului public prin susținerea programului „Vinerea Verde”, prin care se asigura gratuitate în zilele de vineri pentru ieșeni, astfel încât aceștia să folosească tramvaiele și autobuzele în detrimentul mașinilor personale. O altă problemă a Iașului, care crește nivelul de poluare, este cea a lipsei spațiilor verzi, fiind aprobate construcții pe fiecare petic de teren existent.

Citește și Taxă de poluare pentru centralele termice! Se va aplica pe fiecare metru cub de gaz consumat

Mai mult, din cauza debandadei urbanismului, municipalitatea ieșeană este fruntașă la capitolul dosare penale deschise de organele abilitate din cauza neregulilor apărute, primarul liberal Mihai Chirica fiind cercetat penal. Un alt motiv al poluării este reprezentat de lipsa unor mijloace de transport în comun moderne și prietenoase cu mediul înconjurător. Din nefericire pentru ieșeni, dar și pentru bucureșteni, capitala fiind clasată pe locul 302, conform raportului citat ce poate fi consultat AICI, este reprezentat de parcurile de autobuze și tramvaie învechite, care sunt văzute pe stradă zi de zi.

Ca de exemplu la Iași, cea mai mare parte a autobuzelor și a tramvaielor sunt second hand, Primăria Iași pierzând de-a lungul timpului mai multe finanțări care ar fi putut să modernizeze din temelii tot parcul Companiei de Transport Public. La polul opus, se situează orașul Galați, municipiu care în urma evaluărilor a reieșit că le oferă locuitorilor un aer curat, care nu le pune în pericol sănătatea.

Citește și Nivelul de poluare este mai ridicat seara în timpul iernii. Ce se întâmplă, de fapt?