Igaş: Mi-e teamă că 2013 e un an compromis pentru aderarea la Schengen

Fostul ministru de Interne Traian Igaş spune că îi este teamă că 2013 este un an compromis pentru aderarea României la Spaţiul Schengen şi îi transmite premierului: "Domnule Ponta, fă tot ce-ţi stă în putinţă să aderăm la Spaţiul Schengen, pentru că tu eşti responsabil de acest lucru!".

03 mart. 2013, 13:56
Igaş: Mi-e teamă că 2013 e un an compromis pentru aderarea la Schengen

Igaş a arătat că în perioada în care el a fost ministru de Interne a avut întâlniri cu omologii săi şi a primit garanţii din partea celor care puteau să se pronunţe în Consiliul JAI, scrie Mediafax.

„Eu cât eram ministru am avut întâlniri cu toţi miniştrii de Interne, am primit garanţii din partea tuturor celor care puteau să se pronunţe în Consiliul JAI, doar că obiectivul ratat în guvernarea Ponta a fost al treilea raport pe MCV. Din păcate, ce s-a întâmplat în vara anului trecut în România ne-a făcut să ratăm acest obiectiv. Guvernul Ponta trebuie să-şi asume acest eşec”, a precizat Igaş.

Întrebat cât de rapid ar putea România să adere la spaţiul Schengen, Traian Igaş a spus că acest lucru ţine de politica pe care o face actualul guvern, arătând că obiectivul ar putea fi atins cel mai devreme în octombrie.

„Nu cred că mai degrabă de octombrie putem să-l atingem un prim obiectiv, dacă discutăm de aderarea în două etape. Dar mi-e teamă că 2013 este un an compromis pentru aderarea României la spaţiul Schengen”, a precizat Igaş.

El a arătat că preşedintele Train Băsescu s-a pronunţat de fiecare dată pentru aderarea României la spaţiul Schengen şi „a făcut tot ce i-a stat în putinţă”.

Traian Igaş a reamintit faptul că Victor Ponta a declarat atunci când era lider al opoziţiei că sub guvernarea Boc România nu trebuia să intre în spaţiul Schengen.

„Astăzi, România este sub guvernarea Ponta. Domnule Ponta, fă tot ce-ţi stă în putinţă să aderăm la spaţiul Schengen, pentru că tu eşti responsabil de acest lucru!”, a adăugat Igaş.

Ministrul de Interne german, Hans Peter Friedrich, a declarat că Germania se va opune prin veto aderării României la Spaţiul Schengen, când se va încerca stabilirea unei date certe a aderării la spaţiul european fără frontiere.

Înaintea acestei declaraţii, un conflict politic a izbucnit şi în ţară, între Victor Ponta, care spune că, dacă România va fi amânată iar, Schengenul nu va mai fi o prioritate, şi Traian Băsescu care crede că trebuie să urmărim în continuare acest obiectiv.