Ignazio Marino, autorul primului transplant de ficat de la babuin la om, devine Primarul Romei

Medicul chirurg, de stânga, Ignazio Marino va fi noul primar al Romei, potrivit institutelor de sondaje din Italia, pe baza proiecţiilor realizate la secţiile de votare de la Roma şi potrivit unui anunţ dat de Comitetul Electoral al adversarului său, actualul primar de dreapta Gianni Alemanno.

RomaniaTV.net
10 iun. 2013, 14:44

„Mi se pare evident că Marino a câştigat alegerile municipale de la Roma. Urmează să vedem cu ce procent”, a declarat senatorul Andrea Augello, coordonatorul de campanie al lui Gianni Alemanno, membru al partidului de dreapta, Poporul Libertăţii (PdL), fondat de fostul premier Silvio Berlusconi.

Potrivit unui sondaj realizat la ieşirea de la urne de Institutul IMG pentru postul privat de televiziune La7, Ignazio Marino, medic chirurg, membru al Partidului Democrat, ar fi obţinut peste 60,5% din voturi la balotajul alegerilor municipale care s-au desfăşurat pe 9 şi 10 iunie.

Ignazio Roberto Maria Marino, 58 de ani, născut la Genova pe 10 martie 1955, din mamă de origine elveţiană şi tată sicilian, este un medic chirurg de faimă mondială. Senator al Partidului Democrat din 2006, a fost preşedinte al Comisiei parlamentare de anchetă asupra eficienţei Serviciului Sanitar Naţional şi membru al Comisiei pentru sănătate din cadrul Senatului de la Roma, în precedenta legislatură, cea de-a XVI-a.

Este căsătorit şi are o fiică. Marino este licenţiat în medicină şi chirurgie la Universitatea catolică Sacro Cuore de la Roma, în 1979. A lucrat în prestigioase centre de transplant din întreaga lume, printre care cel de la Universitatea din Cambridge, la Pittsburgh şi Filadelphia, în SUA, unde a fost director al centrului de transplant de la Universitatea Thomas Jefferson.

În 1999 a fondat la Palermo, în Sicilia, centrul de transplant ISMETT, primul centru de transplant de ficat în Sicilia, în colaborare cu guvernul italian. În 2001 a efectuat primul transplant din Italia pe o persoană seropozitivă. În întreaga carieră a efectuat peste 650 de transplanturi de ficat, a publicat 213 articole ştiinţifice, în cele mai importante reviste medicale din întreaga lume, şi a scris trei cărţi ştiinţifice.

Citeşte şi: Valerica Ţârcă, o româncă din Italia care candidează la Primăria Romei

Ignazio Marino a mai făcut parte din echipa de medici care, în 1992, a efectuat primul transplant de ficat din istorie de la un babuin la om. Este înscris de mai mulţi ani în Partidul Democrat italian (PD, de centru-stânga), iar candidatura sa la funcţia de primar al Romei a fost susţinută de PD şi de partidul Stânga, Ecologie şi Libertate (SEL).