Igor Dodon îi cere României să stimeze independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova

Republica Moldova stimează independența și integritatea teritorială a României, astfel că și România trebuie să facă la fel, a declarat vineri candidatul socialist prorus la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, Igor Dodon, care a mai spus că a văzut că la "nivel de instituții de stat" din România "au fost trasate unele obiective pentru unirea din 2018".
Alina Costache
11 nov. 2016, 14:26
Igor Dodon îi cere României să stimeze independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova

Într-o conferință de presă susținută vineri la Chișinău, în ultima zi a campaniei electorale pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale de duminică, Igor Dodon, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), a spus că o victorie a Maiei Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), ar fi „un pericol real”, pentru că ea „pledează deschis pentru unirea” cu România.

Fostul președinte al României Traian „Băsescu a declarat recent că Maia Sandu a promis în Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii că unica soluție este unirea cu România. Maia Sandu, care este cetățeancă a altui stat (România — n.r.), pledează deschis pentru unirea cu statul vecin”, a afirmat Dodon la sediul PSRM din Chișinău.

„Ei au un plan foarte clar — unirea din 2018. Noi nu trebuie să le permitem acest lucru”, a adăugat candidatul socialist prorus, care a făcut apel la o mobilizare în special a electoratului partidelor de stânga pentru scrutinul de duminică, informează Agerpres.

La solicitarea AGERPRES de a detalia afirmația privind existența unui presupus plan privind unirea, Igor Dodon a răspuns: „Am auzit mai multe declarații ale mișcărilor unioniste din Republica Moldova și ale unor personaje politice din România”.

„Chiar am văzut că și la nivel de instituții de stat au fost trasate unele obiective pentru unirea din 2018. Am auzit și declarații ale unor persoane oficiale. Atunci când am lansat un apel către conducerea României să ne explice, foarte clar, care este poziția statului vecin față de toate aceste lucruri, nu am primit încă un răspuns. Sper să îl primesc după alegeri și voi insista pe un astfel de răspuns”, a declarat candidatul socialist, cotat favorit în sondajele de opinie.

Citeşte şi Alegeri în Republica Moldova: 11 secţii de votare sunt deschise în România, dintre care două sunt în Bucureşti

„Menționez încă o dată: noi suntem vecini, noi trebuie să ne stimăm reciproc, ca doi vecini buni, ca două state independente, suverane și integre. Și dacă la nivel oficial România își permite să finanțeze aici mișcări unioniste, păi atunci care va fi problema dacă în România vor apărea alte mișcări care vor spune de alte lucruri?”, a mai spus Dodon, fără a detalia.

El a declarat că Republica Moldova stimează independența și integritatea teritorială a României, astfel că și România trebuie să facă la fel.

„Să fie foarte clar: așa cum procedați voi cu cei care doresc distrugerea României, exact așa vom proceda și noi în Republica Moldova cu cei care vor distrugerea Republicii Moldova. Punct. Nimic mai mult”, a spus Dodon, precizând că acest lucru este indicat în Constituția ambelor state.

Întrebat de un jurnalist ce susținere are ideea unionistă în Republica Moldova, liderul PSRM a declarat că sondajele indică o creștere a acestui sentiment, dar asta din cauza „guvernării dezastruoase” din ultimii ani, potrivit Agerpres.

„Sunt diferite sondaje de opinie în ultimul timp care denotă o creștere a acestor mișcări unioniste. De ce? Pentru că acesta este și rezultatul guvernării dezastruoase din ultimii ani din Republica Moldova, a oligarhilor. Consider că odată cu îmbunătățirea situației în Republica Moldova, odată cu rezolvarea problemelor sociale și economice, numărul celor care doresc unirea cu România va scădea” și va reveni „la cele câteva procente care au fost și în anii ’90”, a precizat el.

Întrebat de asemenea de presă despre o eventuală implicare a fostului președinte al României, Traian Băsescu, în politica din Republica Moldova odată cu obținerea cetățeniei, Igor Dodon a răspuns: „Vrabia mălai visează”.

„Nu vor fi nici corăbii pe Bâc, nici Băsescu în politică (în Republica Moldova — n.r.). Mai mult decât atât, am menționat că acordarea cetățeniei domnului Băsescu a avut loc cu încălcarea legislației. Toate avizele din partea instituțiilor care trebuie să se expună au fost avize negative. De aceea noi o să revenim la acest subiect imediat începând cu săptămâna viitoare”, a afirmat candidatul socialist prorus, potrivit Agerpres.

În privința politicii față de România, Dodon a reiterat totodată că, în cazul în care va ajunge președinte, va continua parteneriatul cu Bucureștiul „pe toate domeniile de interes reciproc”.

„Nu am fost, nu sunt și nu voi fi antiromân. România este vecinul nostru. Sunt prietenii noștri buni. Vom continua parteneriatul cu România pe toate domeniile de interes reciproc. Dar am fost, sunt și voi fi antiunionist. Am menționat acest lucru de mai multe ori”, a precizat el.

Igor Dodon, candidatul prorus al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), și Maia Sandu, candidata proeuropeană a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), se confruntă în turul al doilea al scrutinului prezidențial care va avea loc duminică în Republica Moldova și care este considerat crucial pentru viitorul țării.

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Variantă surpriză de premier dacă George Simion câștigă alegerile. Sociolog: “Călin Georgescu iese din discuție”
Capital.ro
Se retrage permisul auto în România. Șoferii care vor pierde carnetul în 2025. Nu poți contesta
Playtech.ro
Pensia anticipată cu penalizări: când o poți solicita și ce reduceri se aplică
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
Un economist din BNR explică prăbușirea leului după alegeri: „După ce au împins baba pe scări, PSD-iștii se retrag”
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Locul sfânt, pierdut în codrii Moldovei. Comuniștii au încercat să-l transforme în fermă agricolă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație. George Simion s-a răzgândit. Funcția pe care o va avea Călin Georgescu: Exclus premier!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Surpriză pentru pensionari: Statul oferă sume suplimentare lunare. Cine beneficiază și cât se acordă
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică