Igor Dodon îi cere României să stimeze independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova

Republica Moldova stimează independența și integritatea teritorială a României, astfel că și România trebuie să facă la fel, a declarat vineri candidatul socialist prorus la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, Igor Dodon, care a mai spus că a văzut că la "nivel de instituții de stat" din România "au fost trasate unele obiective pentru unirea din 2018".

11 nov. 2016, 14:26
Igor Dodon îi cere României să stimeze independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova

Într-o conferință de presă susținută vineri la Chișinău, în ultima zi a campaniei electorale pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale de duminică, Igor Dodon, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), a spus că o victorie a Maiei Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), ar fi „un pericol real”, pentru că ea „pledează deschis pentru unirea” cu România.

Fostul președinte al României Traian „Băsescu a declarat recent că Maia Sandu a promis în Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii că unica soluție este unirea cu România. Maia Sandu, care este cetățeancă a altui stat (România — n.r.), pledează deschis pentru unirea cu statul vecin”, a afirmat Dodon la sediul PSRM din Chișinău.

„Ei au un plan foarte clar — unirea din 2018. Noi nu trebuie să le permitem acest lucru”, a adăugat candidatul socialist prorus, care a făcut apel la o mobilizare în special a electoratului partidelor de stânga pentru scrutinul de duminică, informează Agerpres.

La solicitarea AGERPRES de a detalia afirmația privind existența unui presupus plan privind unirea, Igor Dodon a răspuns: „Am auzit mai multe declarații ale mișcărilor unioniste din Republica Moldova și ale unor personaje politice din România”.

„Chiar am văzut că și la nivel de instituții de stat au fost trasate unele obiective pentru unirea din 2018. Am auzit și declarații ale unor persoane oficiale. Atunci când am lansat un apel către conducerea României să ne explice, foarte clar, care este poziția statului vecin față de toate aceste lucruri, nu am primit încă un răspuns. Sper să îl primesc după alegeri și voi insista pe un astfel de răspuns”, a declarat candidatul socialist, cotat favorit în sondajele de opinie.

Citeşte şi Alegeri în Republica Moldova: 11 secţii de votare sunt deschise în România, dintre care două sunt în Bucureşti

„Menționez încă o dată: noi suntem vecini, noi trebuie să ne stimăm reciproc, ca doi vecini buni, ca două state independente, suverane și integre. Și dacă la nivel oficial România își permite să finanțeze aici mișcări unioniste, păi atunci care va fi problema dacă în România vor apărea alte mișcări care vor spune de alte lucruri?”, a mai spus Dodon, fără a detalia.

El a declarat că Republica Moldova stimează independența și integritatea teritorială a României, astfel că și România trebuie să facă la fel.

„Să fie foarte clar: așa cum procedați voi cu cei care doresc distrugerea României, exact așa vom proceda și noi în Republica Moldova cu cei care vor distrugerea Republicii Moldova. Punct. Nimic mai mult”, a spus Dodon, precizând că acest lucru este indicat în Constituția ambelor state.

Întrebat de un jurnalist ce susținere are ideea unionistă în Republica Moldova, liderul PSRM a declarat că sondajele indică o creștere a acestui sentiment, dar asta din cauza „guvernării dezastruoase” din ultimii ani, potrivit Agerpres.

„Sunt diferite sondaje de opinie în ultimul timp care denotă o creștere a acestor mișcări unioniste. De ce? Pentru că acesta este și rezultatul guvernării dezastruoase din ultimii ani din Republica Moldova, a oligarhilor. Consider că odată cu îmbunătățirea situației în Republica Moldova, odată cu rezolvarea problemelor sociale și economice, numărul celor care doresc unirea cu România va scădea” și va reveni „la cele câteva procente care au fost și în anii ’90”, a precizat el.

Întrebat de asemenea de presă despre o eventuală implicare a fostului președinte al României, Traian Băsescu, în politica din Republica Moldova odată cu obținerea cetățeniei, Igor Dodon a răspuns: „Vrabia mălai visează”.

„Nu vor fi nici corăbii pe Bâc, nici Băsescu în politică (în Republica Moldova — n.r.). Mai mult decât atât, am menționat că acordarea cetățeniei domnului Băsescu a avut loc cu încălcarea legislației. Toate avizele din partea instituțiilor care trebuie să se expună au fost avize negative. De aceea noi o să revenim la acest subiect imediat începând cu săptămâna viitoare”, a afirmat candidatul socialist prorus, potrivit Agerpres.

În privința politicii față de România, Dodon a reiterat totodată că, în cazul în care va ajunge președinte, va continua parteneriatul cu Bucureștiul „pe toate domeniile de interes reciproc”.

„Nu am fost, nu sunt și nu voi fi antiromân. România este vecinul nostru. Sunt prietenii noștri buni. Vom continua parteneriatul cu România pe toate domeniile de interes reciproc. Dar am fost, sunt și voi fi antiunionist. Am menționat acest lucru de mai multe ori”, a precizat el.

Igor Dodon, candidatul prorus al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), și Maia Sandu, candidata proeuropeană a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), se confruntă în turul al doilea al scrutinului prezidențial care va avea loc duminică în Republica Moldova și care este considerat crucial pentru viitorul țării.