Ikea France a dat afară patru directori suspectaţi că îşi supravegheau ilegal angajaţii

Publicat: Vineri, 18 Mai 2012 21:54 // Actualizat: Vineri, 18 Mai 2012 21:54 // Sursa: Mediafax

Ikea France a anunţat vineri plecarea a patru directori, inclusiv fostul patron, suspectaţi că sunt implicaţi într-un scandal de supraveghere ilegală a salariaţilor şi clienţilor, care afectează din februarie imaginea filialei franceze a gigantului suedez în domeniul mobilei

"Un fost director general al Ikea France, o fostă directoare de resurse umane, un fost director financiar şi actualul director pentru gestionarea riscurilor din cadrul Ikea France vor părăsi funcţiile şi grupul Ikea", a anunţat firma într-un comunicat, informează Mediafax.

Aceste plecări sunt justificate prin "practici contrare valorilor şi standardelor etice (care) au fost, din nefericire, constatate în cadrul Ikea France" şi care sunt luate "foarte în serios", sbliniază filiala franceză.

Scandalul a izbucnit în februarie, în urma unor dezvăluiri ale publicaţiei Le Canard enchaîné, care a acuzat filiala franceză a grupului suedez că a "spionat" salariaţi şi clienţi, procurându-şi informaţii asupra antecedentelor lor judicare sau conturilor bancare, implicând poliţia.

Potrivit săptămânalului satiric, "direcţia (pentru) risc" de la Ikea a încheiat un acord cu investigatori privaţi care i-au furnizat informaţii provenind dintr-un fişier al poliţiei şi de la serviciul pentru eliberarea de certificate de înmaticulare şi permise de conducere.

Datele culese vizau, potrivit Le Canard enchaîné, salariaţi - înainte de angajare, sindicalişti şi chiar clienţi, în caz de litigii comerciale. Informaţiile ar fi fost transmise, ulterior, prin e-mail, unei întregi serii de cadre din conducere.

Ikea France s-a disociat rapid de aceste "comportamente contrare eticii". Societatea şi-a prezentat scuze, lansând o anchetă internă şi un vast şantier de reforme al modului de guvernanţă, cu scopul de a-şi reface imaginea.

Ecourile scandalului sunt departe de a fi încheiate. Justiţia a lansat o procedură judiciară pentru încălcarea legislaţiei privind fişierele informatice şi încălcarea secretului profesional.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8722
RON
25 Sep
noapte 17 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H