Ilan Laufer, previziuni sumbre pentru următoarea perioadă: „Inflaţia va creşte până în martie 2023/ROBOR şi ratele vor continua să crească”

Ilan Laufer a abordat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, cele mai fierbinţi subiecte ale momentului și a analizat, din punctul său de vedere, evoluţia acestora în perioada ce urmează: războiul din Ucraina, inflația, ROBOR-ul, prețul carburanţilor, preţul Bitcoin și piața imobiliară.

04 iul. 2022, 09:31
Ilan Laufer, previziuni sumbre pentru următoarea perioadă: „Inflaţia va creşte până în martie 2023/ROBOR şi ratele vor continua să crească”

Având în vedere că omenirea trece prin mai multe crize concomitent, România fiind îndeosebi afectată şi prin prisma proximităţii războiului din Ucraina, Ilan Laufer îi sfătuieşte pe români să taie orice cheltuială care nu este strict necesară, pentru a putea face faţă cheltuielilor din ce în ce mai mari, în contextul în care, după spusele sale, inflaţia ar urma să crească în continuare până primăvara viitoare.

“ROALERT pentru toți românii: “Vă aflați în epicentrul uraganului economic care mătură România. Inchideți gazele și lumina, aruncați cheile de la mașină și nu ieșiți din case până în martie 2023!”

Cam acesta este mesajul pe care îl citesc cei care înțeleg ce se petrece în jurul lor în această perioadă extrem de dificilă și impredictibilă pentru economia românească…și totuși o să vă întrebați, ce urmează? Cum vor evolua: războiul din Ucraina, inflația galopantă, ROBOR-ul și ratele la bancă, prețul la benzină, Bitcoin, criptomonedele secundare și piața imobiliară până la începutul anului viitor??

Din păcate predicția pe care am făcut-o la finalul anului trecut (vezi primul comentariu) s-a îndeplinit cu exactitate chirurgicală, iar scăderea puterii de cumpărare a românilor a înregistrat cea mai abruptă cădere a ultimilor 30 de ani.

Cam așa consider că vor evolua lucrurile până la începutul anului 2023 pentru fiecare dintre subiectele mai sus menționate.

1. Războiul din Ucraina urmează să se încheie până la finalul acestui an, cu o așa zisă “victorie” a ambelor părți, dar fără un acord de pace semnat. Vom avea o situație asemănătoare cu cea dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud. Cel mai probabil o încetare a focului, urmată de înarmarea masivă a Ucrainei de către partenerii din vest, în timp ce Rusia va obține controlul total asupra teritoriilor disputate din estul Ucrainei și, poate chiar va lăsa Ucraina fără  acces la Marea Neagră.

Citeşte şi: Preţ benzină şi motorină, noi veşti pentru şoferi. Ce se va întâmpla cu compensarea de 50 de bani

2.Inflația galopantă la care asistăm în România este generată de două motive principale. Primul este printarea excesivă a banilor, fără o acoperire în economia reală, de către FED ( Rezerva Federală Americană) și de către Banca Centrală Europeană, în timpul pandemiei de Covid-19. Al doilea motiv este lipsa de productivitate și lipsa produselor finite pe piața românească, situatie care ne face dependenți de importuri și care duce la devalorizarea banilor. Inflația va continua să crească până la sfârșitul acestui an și va începe să scadă semnificativ din martie 2023.

3. ROBOR-ul și ratele la bancă vor continua și ele să crească constant până la finalul acestui an, ceea ce va reduce și mai mult puterea de cumpărare a românilor și așa mult afectate de creșterea aberantă a prețurilor la energie și scumpirile în lanț generate de acestea.

4. Prețul la benzină va depăși pragul psihologic de 10 lei/litru în această toamnă, iar până la finele acestui an poate ajunge chiar la 11 lei/litru, dacă nu va interveni Guvernul.

5. Pentru Bitcoin prevăd o rată de schimb între 15.000 și 25.000 dolari americani, prag ce se va menține până la începutul anului viitor, după care va începe un nou ciclu de creștere. Pentru criptomonedele secundare, Dumnezeu cu mila, cred că foarte multe dintre ele vor dispărea în următoarele luni de zile, ca paiele pe foc.

6. Piața imobiliară va intra, pentru prima dată după anul 2010, într-o perioadă de frânare,  chiar stagnare, din cauza creșterii aberante a dobânzilor care, evident, vor descuraja cumpărătorii finali să acceseze un credit ipotecar în această perioadă. Nu cred că prețurile vor scădea în această perioadă, iar dezvoltatorii se vor îndrepta spre varianta închirierii locuințelor nou construite, până când această perioadă va trece (probabil 12-24 luni). În schimb vor fi oportunități pentru investitori și pentru cei care dispun de bani cash și nu au nevoie de finanțare bancară.

Fiți mai cumpătați în perioada următoare și încercați  să evitați cheltuieli inutile!”, a fost mesajul transmis de Ilan Laufer.

Citeşte şi: Legendarul investitor Michael Burry, care a prezis criza din 2008, face o nouă predicţie radicală, în junul unei noi crize. E legată de scăderea preţurilor la bunurile de consum