Cornel Gogan, primar al orașului Videle, din județul Teleorman, a luat o decizie dură pentru redresarea bugetului local. Acesta a desființat 150 de posturi din aparatul administrativ al primăriei.
La preluarea mandatului, primăria avea 260 de angajați. Măsura disponibilizării posturilor a fost luată în urma discuțiilor privind reforma administrativă la nivel național.
„Am luat decizia dificilă de a reduce personalul – peste 150 de posturi au fost disponibilizate în încercarea de a regla bugetul. Am preluat o primărie cu 260 de angajați”, a anunțat primarul pe pagina sa de Facebook.
Edilul a precizat că situația financiară de la Primăria Videle era complicată înainte de restructurare. Cheltuielile cu salariile angajaților erau peste puterile instituției, ceea ce a cauzat acumularea de datorii.
„Salariile lor pe un an depășeau bugetul orașului pe doi ani! Vă întrebați cum se acoperea diferența? Răspunsul e simplu: prin datorii și speranța unor rectificări bugetare de la guvern. Practic, românii din toată țara au plătit salariile din Videle, pentru ca fostul primar să-și poată securiza un nou mandat”, a mai menționat Cornel Gogan.
Primarul a luat hotărârea de a reduce număul de angajați pentru echilibrarea bugetului local. După această decizie, bugetul local se cheltuie în continuare pe salarii, dar fără datorii.
„Astăzi, funcționăm mai eficient, dar, chiar și așa, întreg bugetul local merge în continuare pe salarii. Fără datorii, e drept, dar și fără fonduri pentru dezvoltare sau investiții”, a mai spus primarul orașului Videle.
Citește și: Primarul PSD al Buzăului: Marcel Ciolacu are o mare vină pentru situaţia financiară a ţării
Primarul a criticat soluțiile impuse pentru reforma administrativă, pe care nu le consideră eficiente.
„Am analizat inclusiv ideea unui gest de solidaritate: ca fiecare angajat să doneze 5-10% din salariu, începând cu mine. Dar cifrele spun altceva: o reducere de 500 de lei/lună per angajat înseamnă să supărăm 10 oameni competenți pentru a păstra unul – iar acel post să fie păstrat mai mult ca angajat politic.
Merită? Eu zic că nu! Nu mi se pare corect să sacrifici oamenii care muncesc și sunt competenți doar pentru a păstra structuri umflate și ineficiente”, a mai precizat Cornel Gogan.
Gogan e de părere că tăierile care se aplică tuturor instituțiilor nu constituie o soluție corectă. Cu toate astea, spune că va fi nevoie de tăieri acolo unde salariile sunt mari.
„De aceea, nu cred că tăierile uniforme aplicate tuturor – așa cum văd propuse la nivel central – sunt soluția corectă. Să se taie acolo unde sunt salarii nesimțite – ANRE, TAROM, companii de stat -, dar nu la toți, la grămadă!”, a continuat actualul primar al orașului Videle.
Cornel Gogan a propus câteva norme pentru numărul de posturi, ținând cont de nevoile reale ale primăriilor. Printre măsuri se numără și stabilirea numărului de angajați în anumite departamente.
„Ministerul Dezvoltării ar fi trebuit să vină mai întâi cu un cadru clar care să reglementeze numărul de posturi în funcție de nevoile reale ale unei primării. De exemplu:
-la 100 de angajați – 1 post la resurse umane;
-la registrul agricol – 1 funcționar la X hectare de teren;
-la evidența populației – 1 funcționar la Y locuitori;
-la asistență socială – 1 funcționar la Z beneficiari;
-la fonduri europene – personal în funcție de numărul și complexitatea proiectelor”, a mai precizat primarul.
„Legea ar trebui să impună un echilibru clar: maxim 50% din personal administrativ, 20% funcționare, iar 30% să fie rezervat pentru investiții. Altfel, primarii cu mentalitate populistă vor continua să țină localitățile în subdezvoltare și să risipească resursele din ce în ce mai limitate, așa cum s-a întâmplat la Videle timp de 12 ani”, a mai spus el.
El a propus și permiterea angajării în regim part-time, dar și posibilitatea ca primarul să își formeze propria echipă pe durata mandatului.