Ilie Bolojan anunţă că România nu va cere focoase nucleare, ca Polonia: „Planurile de apărare NATO sunt suficiente”

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, aflat pe final de mandat, îndeamnă SUA, într-un interviu publicat joi de Financial Times, să transfere arme nucleare pe teritoriul polonez. Ilie Bolojan nu îi urmează exemplul.
Filip Stan
14 mart. 2025, 13:32
Ilie Bolojan anunţă că România nu va cere focoase nucleare, ca Polonia:

Preşedintele interimar, Ilie Bolojan, a declarat, vineri, că pentru fiecare ţară este importantă securitatea şi siguranţa ei, dar consideră că România nu ar trebui să ceară în acest moment amplasarea de focoase nucleare. ”Ce avem în momentul de faţă, prezenţă militară, planuri de apărare NATO sunt suficiente”, afirmă preşedintele.

Ilie Bolojan, mesaj după interzicerea lui Călin Georgescu: „Autorităţile trebuie să explice bine deciziile”

Ilie Bolojan a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă, dacă România ar trebui să ceară administraţiei americane amplasarea de focoase nucleare în ţara noastră, după modelul Polniei şi a afirmat: ”Cred că pentru fiecare ţară este importantă securitatea şi siguranţa ei”.

Ilie Bolojan, întrebat dacă România ar trebui să ceară focoase nucleare, ca Polonia: Pentru fiecare ţară este importantă securitatea şi siguranţa ei

”Ceea ce s-a făcut din acest punct de vedere în aceşti ani în România consider că este un lucru bun. Şi faptul că avem umbrela NATO deasupra noastră, că avem bazele militare ale aliaţilor americani şi europeni în ţara noastră, sunt condiţii care ne asigură o protecţie şi asigură o pace în România”, a mai declarat Bolojan.

Acesta crede că ”orice fel de formulă prin care acest Flanc de Est al NATO este consolidat este un lucru bun”.

”Cel puţin în situaţia de astăzi, cred că ceea ce avem în momentul de faţă, prezenţă militară, planuri de apărare NATO sunt suficiente în momentul de faţă”, a mai declarat preşedintele interimar.

Pericol uriaș lângă România! Polonia cere SUA să aducă arme nucleare pe teritoriul său!

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, aflat pe final de mandat, îndeamnă SUA, într-un interviu publicat joi de Financial Times, să transfere arme nucleare pe teritoriul polonez ca măsură de descurajare împotriva unei viitoare agresiuni ruseşti, o solicitare care va fi probabil percepută la Moscova ca fiind extrem de provocatoare.

Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu a afirmat, întrebat dacă şi România ar putea cere, după modelul polonez, ca SUA să mute focoase nucleare pe teritoriul său, că ţara noastră nu va face aşa ceva pentru că este „foarte temătoare” şi nu este proactivă, nu realizează proporţia nevoilor de apărare şi de securitate în ideea descurajării unui eventual agresor. Declaraţia a fost făcută în contextul în care preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, aflat pe final de mandat, îndeamnă SUA, într-un interviu publicat joi de Financial Times, să transfere arme nucleare pe teritoriul polonez ca măsură de descurajare împotriva unei viitoare agresiuni ruseşti.

„România nu va cere aşa ceva pentru că România este temătoare din toate punctele de vedere. Foarte temătoare. Nu este proactivă. Şi nu-şi realizează proporţia nevoilor de apărare şi de securitate în ideea descurajării unui eventual agresor. Polonia, de mai mult timp, discută problema prezenţei armelor nucleare tactice americane, care nu sunt nişte focoase nucleare, sunt nişte bombe de aviaţie B61 de mai multe categorii, care înseamnă o dislocare în mai multe state europene, o sută – o sută şi ceva de bucăţi. Şi Polonia a luat spre analiză şi există deocamdată la nivelul unor discuţii politice o asemenea idee. Polonia se înarmează din absolut toate punctele de vedere, aplicând  principiile apărării teritoriale. Polonia, pe lângă forţele terestre, forţele aeriene, forţele navale, forţele de operaţii speciale, au a cincea categorie de forţe, forţele teritoriale. Noi (n. red. România) suntem mult rămaşi în urmă, nu abordăm, ca studiu de caz, problematica apărării teritoriale”, a declarat, joi, la Digi24, generalul Virgil Bălăceanu.

 

Ilie Bolojan: Consiliul European de săptămâna viitoare are atât teme de apărare dar şi teme care ţin de partea economică / Este obligatorie o consultare între Preşedinţie şi Guvern. Săptămâna viitoare, luni, este fixată o întâlnire

Preşedintele interimar Ilie Bolojan a delcarat, vineri, despre Consiliul European de săptămâna viitoare, că are atât teme de apărare dar şi teme care ţin de partea economică, el precizând că este obligatorie o consultare între Preşedinţie şi Guvern şi săptămâna viitoare, luni, este fixată o întâlnire în acest sens.

”Este o chestiune de principiu că, atunci când urmează o şedinţă unui Consiliu European, în care temele de pe ordinea de zi angajează România pe termen lung sau ţin în principal de componenta guvernamentală, pentru că Consiliul European de săptămâna viitoare are atât teme de apărare dar şi teme care ţin de partea economică, partea de competitivitate, de preţ al energiei, este obligatorie o consultare între Preşedinţie şi Guvern în aşa fel încât ţara noastră să aibă poziţii convergente iar dacă reprezentantul ţării noastre, în cazul de faţă preşedintele României, îşi asumă nişte răspunderi, acele lucruri să fie apoi puse în practică de către guvern pentru că e o problemă de credibilitate a unei persoane ci pur şi simplu de credibilitate a ţării noastre”, a spus preşedintele interimar.

El a precizat că săptămâna viitoare, luni este fixată o întâlnire de consultare, în aşa fel încât să se pună de acord pe aceste probleme.

”În ceea ce priveşte sumele legate de partea de consolidare a apărării europene, aici lucrurile urmează să fie tranşate în perioada următoare. Anticipez că ar putea fi două categorii de fonduri, cele care sunt gestionate de fiecare ţară în parte pentru a întări, să spunem, structura de apărare pentru proiecte care ţin de buna funcţionare Armatei, şi a doua component, cele care trebuie gestionate integrat, care înseamnă capabilităţi de tip European, deci de tip mare, unde se vor lua decizii în perioada următoare vizavi de moduri de abordare”, a mai spus Ilie Bolojan.

El a precizat că aici e vorba de tehnologii complicate care au fost asigurate până în momentul de faţă în principal de Statele Unite ale Americii, iar deciziile trebuie luate la nivelul NATO.

”Vom primi mai multe date şi vom putea comunica pe această temă în lunile următoare până la Summit-ul care va avea loc în luna iunie”, a mai spus Bolojan.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce studii se adaugă, de fapt, la vechimea în muncă. Mulți nu știu acest lucru – așa poți verifica dacă s-au plătit contribuțiile pentru pensie
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Bătălia chiriilor în 2025. Orașele unde găsești cele mai mici prețuri și recordurile de scumpiri
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african