Ilie Bolojan, primul ANUNŢ oficial după alegerile prezidenţiale: „Este dovada că România funcţionează”

Preşedintele interimar a mulţumit românilor, printr-o postare pe Facebook, pentru desfăşurarea corectă a alegerilor de duminică.
Filip Stan
05 mai 2025, 16:12
Ilie Bolojan, primul ANUNŢ oficial după alegerile prezidenţiale:

„Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la buna desfășurare a acestui scrutin – autorităților electorale, observatorilor, forțelor de ordine, personalului administrativ și fiecărui român care a ales să se prezinte la vot.
Prin efortul și implicarea dumneavoastră, am reușit să organizăm alegeri libere, corecte și transparente.

Ilie Bolojan, primele decrete semnate după alegeri. Eliberarea din funcţie intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial

Într-o perioadă în care încrederea cetățenilor în instituții este pusă la încercare, acest exercițiu democratic este o dovadă clară că România funcționează și că atunci când ne asumăm responsabilitatea cu seriozitate și bună credință, putem oferi cetățenilor motive de încredere.

Fiecare alegere bine organizată ne apropie mai mult de o societate în care cetățeanul simte că vocea lui contează, că este respectat și că statul lucrează în slujba lui.
În numele instituției pe care o reprezint, dar mai ales în calitate de român, vă mulțumesc tuturor celor care ați făcut posibil acest lucru”, a scris Ilie Bolojan pe Facebook.

Ședința coliției de guvernae s-a terminat în urmă cu scurt timp și s-a ajuns la un consens în ceea ce-l priveșete pe Marcel Ciolacu. Premierul va desmisiona din funcție, iar președintele Ilie Bolojan urmează să ia o decizie legată de asigurarea interimatului în fruntea Executivului, ne-au spus surse guvernamentale.

În cursul dimineții a avut loc o întâlnire între premierul Marcel Ciolacu și președintele interimar Ilie Bolojan, la Palatul Cotroceni. Conform surselor noastre, Marcel Ciolacu i-a explicat lui Ilie Bolojan că el este decis să își dea demisia din funcția de prim-ministru.

Marcel Ciolacu i-ar fi spus că ”această coaliție nu mai are legitimitate”, de aceea își va depune mandatul.

George Simion a început campania electorală: Îl punem pe Călin Georgescu în fruntea țării

 

AEP: Observatorii internaţionali au apreciat că alegerile prezidenţiale din 4 mai au fost corecte, integre şi transparente. Au fost respectate drepturile electorale ale tuturor cetăţenilor, care şi-au putut exprima liber opţiunile de vot

Autoritatea Electorală Permanentă a informat, luni, că observatorii internaţionali prezenţi la alegerile prezidenţiale din 4 mai au apreciat că scrutinul s-a desfăşurat într-un climat de corectitudine, integritate şi transparenţă, „valori esenţiale pentru parcursul unei democraţii consolidate”. Totodată, observatorii internaţionali au remarcat că au fost respectate drepturile electorale ale tuturor cetăţenilor, care au avut posibilitatea să-şi exprime liber opţiunile de vot. AEP mulţumeşte tuturor celor 159 de observatori internaţionali acreditaţi la alegerile pentru Preşedintele României din acest an.

Programul electoral de observare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025, organizat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), în perioada 2-5 mai a.c., s-a încheiat astăzi, 5 mai 2025, cu o sesiune în cadrul căreia observatorii internaţionali prezenţi şi-au manifestat aprecierea pentru modul de organizare şi desfăşurare a scrutinului. Participanţii au afirmat că alegerile s-au desfăşurat într-un climat de corectitudine, integritate şi transparenţă, valori esenţiale pentru parcursul unei democraţii consolidate. Totodată, observatorii internaţionali care au participat la programul organizat de AEP au remarcat că în cadrul scrutinului au fost respectate drepturile electorale ale tuturor cetăţenilor, care au avut posibilitatea să îşi exprime liber opţiunile de vot, a informat, luni, AEP.

Autoritatea Electorală Permanentă le mulţumeşte celor 159 de observatori pe care i-a acreditat la alegerile pentru Preşedintele României: participanţi la Programul electoral de observare organizat de AEP (organizaţii internaţionale partenere, autorităţi electorale internaţionale şi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice), reprezentanţi ai OSCE/ODIHR (Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa) şi ai Adunării Parlamentare a OSCE, dar şi jurnalişti străini.

La încheierea Programului, preşedintele AEP, Zsombor Vajda, a subliniat importanţa alegerilor libere şi corecte pentru o democraţie consolidată şi a reiterat angajamentul ferm al instituţiilor româneşti implicate în organizarea proceselor electorale de a-şi îndeplini misiunea şi atribuţiile stabilite prin lege.

Totodată, conducerea AEP a remarcat concluziile exprimate public de către reprezentanţii Comisiei Electorale Federale a SUA la finalul vizitei de observare, care au transmis că alegerile prezidenţiale s-au desfăşurat conform standardelor democratice internaţionale şi reflectă angajamentul instituţiilor implicate în organizarea acestora faţă de procesele democratice libere şi corecte.

Printre cei 159 de observatori internaţionali acreditaţi de Autoritatea Electorală Permanentă la alegerile pentru Preşedintele României din acest an se numără organizaţii internaţionale partenere, precum RECEF (Le Réseau des compétences électorales), A-WEB (Asociaţia Mondială a Organismelor Electorale) şi Swiss Democracy Foundation, dar şi autorităţi electorale internaţionale, respectiv: Comisia Electorală Federală a SUA, Oficiul Electoral de Stat al Estoniei, Comisia Electorală Centrală a Lituaniei, Comisia Electorală a Maltei, Institutul Electoral Naţional al Mexicului, Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, Comisia Electorală Centrală a Bosniei şi Herţegovinei, Consiliul Electoral Suprem al Republicii Turcia, Comisia Electorală a Africii de Sud, Comisia Electorală a Republicii Filipine, Biroul Electoral Naţional al Ungariei, Comisia Electorală Centrală a Albaniei, Comisia Electorală Centrală a Ucrainei, Instanţa Superioară Electorală Independentă a Tunisiei, Comisia Electorală Centrală a Republicii Kazahstan şi Comisia Electorală a Indiei.

Totodată, au fost prezenţi ca observatori internaţionali reprezentanţi ai misiunilor diplomatice la Bucureşti ale Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Canadei, Franţei, Norvegiei, Suediei, Ungariei, Turciei şi Republicii Kazahstan.

Pe lângă Programul electoral de observare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025, organizat de către Autoritatea Electorală Permanentă, procesul electoral din acest an a fost observat şi de reprezentanţi ai OSCE/ODIHR (Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa) şi ai Adunării Parlamentare a OSCE, dar şi de jurnalişti străini, care, la rândul lor, au fost acreditaţi de către AEP.

Observarea alegerilor este o practică uzuală la nivel internaţional, care vizează asigurarea transparenţei procesului electoral şi validarea bunei funcţionări a mecanismelor instituţionale implicate în organizarea şi desfăşurarea alegerilor. Vizita observatorilor internaţionali are rolul de a facilita schimburile de experienţă cu specialişti din instituţii omoloage, precum şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale care activează în domeniul electoral, respectiv de a promova bunele practici în materie electorală dezvoltate de România, arată AEP.

Potrivit sursei citate, observatorii internaţionali acreditaţi au fost prezenţi, în ziua alegerilor, în secţiile de votare pentru a observa desfăşurarea procesului electoral.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Destinația din Spania care este liniștită chiar și în mijlocul sezonului. Are peisaje de vis și se află într-o zonă superbă
Capital.ro
Doliu în familia muzicii populare românești. Va rămâne mereu în amintirea românilor. Drum lin!
Playtech.ro
Plaja secretă a grecilor. Cum ajungi, cât costă și de ce e mai bine ca în Halkidiki
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Cât câștigă un cuplu de români pe un vas de croazieră pentru „o muncă de doar trei luni de zile”
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Cutremur la Guvern. Decizii vitale de ultimă oră
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine trebuie să completeze Declarația unică 2025. Ce amenzi riști dacă nu depui formularul până la această dată
Cancan.ro
Această femeie a fost dată dispărută pe 7 iulie 1962. IREAL unde a fost găsită, acum, în 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu! Judecătorul a luat decizia. Scapă de...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Taxa obligatorie pentru toți șoferii din România! Trebuie achitată în mai puțin de 24 de ore altfel primești amendă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele